Ekologija

Lajen pozvala članice EU da se “odvikavaju” od gasa i brže pređu na energiju sunca i vetra

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je pozvala 27 zemalja članica EU da se odvikavaju od prirodnog gasa kako bi ubrzale prelazak na čistu energiju i učinile blok nezavisnijim akterom u svetu. Uoči samita EU u čijem je središtu energetska kriza, Lajen je rekla zakonodavcima da, s obzirom na to da blok uvozi 90 odsto svog gasa od čega najveći deo iz strateškog rivala Rusije, “nas to čini ranjivima”, prenosi agencija AP.
Kao rezultat toga, ona želi da EU intenzivira brz prelazak na čistu energiju vetra i sunca, koja se može proizvoditi na domaćem terenu i koja će na kraju biti mnogo jeftinija od uvoznih fosilnih goriva.
Nedavni skok cena gasa prvo je pogodio najugroženije porodice EU, a Lajen je ponovo pozvala članice da se pobrinu da se porezi i nameti na energiju prilagode kako bi se zaštitili najsiromašniji građani EU.
– Iako je (ruski) Gasprom ispoštovao svoje dugoročne ugovore sa nama, nije odgovorio na veću potražnju, kao što je to činio prethodnih godina. Dakle, Evropa se danas previše oslanja na gas – rekla je Lajen.
Kao posledica toga, prelazak na čistu energiju, prema njenim rečima, nije samo neophodan radi energetske neutralnosti do sredine veka, već je, kako napominje, od vitalnog značaja za ekonomiju EU i za otpornost na šokove u cenama energije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *