Kompanije

Tehnologijom do zaštite ugroženih vrsta ptica

Na svetu postoji čak 18.000 vrsta ptica, ali mnogima od njih preti izumiranje ukoliko ih ne zaštitimo. Takav je slučaj sa crnokljunim rodama iz istočne Azije, čija je populacija opala usled gubitka staništa, degradacije zimskih područja, kao i mesta za razmnožavanje. Međutim, kompanija Huawei je pronašla rešenje za njihovo očuvanje kroz implementaciju inovativnih tehnologija u dolini Žute reke u Kini – 5G mrežu koja integriše Big Data, Internet of Things, daljinsko posmatranje, radarsku tehnologiju i dronove, a čija tačnost identifikacije ptica prevazilazi 90 odsto.

Pre uvođenja nadzora zasnovanog na tehnologiji, osoblje rezervata moralo je da zalazi duboko u zaštićeno područje da bi posmatralo i snimilo ponašanje ptica. Upotrebom veštačke inteligencije i novih tehnologija, danas nadgledanje mogu da prate u realnom vremenu na bilo kojem ekranu. Na taj način, smanjuju se troškovi, štedi vreme, poboljšava efikasnost i postiže veća preciznost. U ovom trenutku inženjeri su u mogućnosti da identifikuju vrste ptica u letu i u jatima, a dobijeni uvidi su pružili niz inovativnih ideja i metoda za unapređenje naučnih istraživanja, praćenja i zaštite.

Implementacijom Huawei tehnologija do sada je identifikovano 47 vrsta ptica, što znatno doprinosi očuvanju staništa u dolini Žute reke. U ovom Nacionalnom rezervatu prirode izgrađeno je mnogo veštačkih gnezda prilagođenih specifičnim navikama crnokljunih roda, što je podstaklo njihovo migriranje u rezervat.

Linkhttps://www.huawei.com/en/tech4all/stories/yellow-river-delta

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *