Ekologija

Svetski dan voda 22. mart 2022.

Svetski dan voda se svake godine obeležava 22. marta i posvećen je fokusiranju pažnje na značaj vode.
Ovogodišnja tema „podzemne vode“, skreće nam pažnju na skrivene vodne resurse koji su oduvek bili kritično važni, ali nisu u potpunosti prepoznati u kreiranju politike održivog razvoja. Uloga podzemnih voda je vitalna u vodovodnim i sanitarnim sistemima, poljoprivredi, industriji, ekosistemima i prilagođavanju klimatskim promenama.
Podzemne vode su osnovni vodni resurs na Zemlji koji snabdeva reke, jezera i bunare, obezbeđuje vodu za piće za preko dve milijarde ljudi na našoj planeti, a njenim korišćenjem u navodnjavanju obezbeđuje se hrana za polovinu svetskog stanovništva. Podzemne vode obezbeđuju zalihe vode tokom suše i pretećih efekata klimatskih promena i daju najčistiju prirodnu vodu za piće. Održavaju ekosisteme i minimalne rečne proticaje, sprečavaju sleganje tla i intruzije slane vode. I pored svega, za mnoge su samo „daleko od očiju, daleko od srca”. Za efikasno upravljanje ovim skrivenim resursom, potrebno je razumevanje veze sa geološkom i prirodnom sredinom, kao i svim oblicima površinskih voda.
Usvajanjem Rezolucije UN 1992. godine 22. mart je proglašen kao Svetski dan voda. Svake godine na ovaj dan naglašava se važnost očuvanja vodnih resursa i širenje svesti o izazovima sa kojima se danas suočavamo.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *