Ekologija

Svetski dan voda

Ovogodišnji Svetski dan voda, koji se obeležava 22. marta, biće posvećen ubrzavanju promena kako bi se rešila kriza vode i tretmana otpadnih voda.

Kako se navodi na zvaničnoj prezentaciji ove globalne manifestacije, neophodno je da preduzmemo hitnu akciju. „Pošto voda utiče na sve nas, potrebno je da svi preduzmu akciju. To znači ti! Vi i vaša porodica, škola i zajednica možete napraviti razliku promjenom načina na koji koristite, konzumirate i upravljate vodom u svojim životima. Vaše obaveze će biti dodate Agendi za vodene aktivnosti, koja će biti pokrenuta na Konferenciji o vodama UN 2023 – prvom događaju te vrste za skoro 50 godina. Ovo je trenutak kada se svet ujedini oko vode koji se događa jednom u generaciji. Igraj svoju ulogu. Uradi šta možeš.”
Trenutno smo ozbiljno skrenuli s puta da ispunimo cilj održivog razvoja (SDG) 6: voda i kanalizacija za sve do 2030. godine. Milijarde ljudi i bezbroj škola, preduzeća, zdravstvenih centara, farmi i fabrika nemaju bezbednu vodu i toalete koji su im potrebni. Da bismo ubrzali promene, potrebno nam je više akcija, uključujući osobe poput svih nas. „Budite promena koju želite videti u svetu. U drevnoj priči, kolibri nosi kapi vode da ugasi veliku vatru. Radila je sve što je mogla.”

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *