Ekologija

Švajcarci odlučuju o zabrani pesticida

Švajcarski građani su proteklog vikenda na referendumu odlučivali o zabrani sintetičkih pesticida, javlja BBC. Jedna inicijativa je da se ukinu subvencije farmerima koji koriste pesticide, a druga je da se ova vrsta „poljoprivredne hemije” potpuno zabrani u narednih deset godina.
Švajcarska važi za zemlju netaknute prirode, ali ekolozi tvrde da je ta slika lažna. Pristalice zabrane tvrde da su u vodi registrovani zabrinjavajući nivoi pesticida, a primetne su i štetne posledice na biljkama, životinjama i insektima.
Međutim, švajcarski farmeri upozoravaju da će ovi predlozi mnoge izbaciti iz biznisa, jer su pesticidi hemijski ili biološki agensi koji se koriste za kontrolu štetočina.
Građani su takođe odlučivali i o drugim inicijativama – zakonima protiv terorizma, novom porezu na fosilna goriva i hitnom finansiranju u vezi sa kovidom 19. Švajcarski sistem direktne demokratije znači da se sve glavne odluke u ovoj alpskoj državi donose putem glasanja. Kako bi inicirali referendumsko pitanje za svoje inicijative aktivisti moraju da prikupe 100.000 potpisa. Ako prođe na referendumu, inicijativa o pesticidima značiće mnogo više i odnosiće na mnogo šire područje od same Švajcarske jer se u ovoj zemlji nalazi najveći svetski proizvođač pesticida „Singenta”.
Mladi urbani glasači podržavaju oba prijedloga. Farmeri se žale da se ioanko suočavaju sa najstrožim propisima u Evropi. Posao i prihodi farmera opali su značajno poslednjih 20 godina. Švajcarski poljoprivredni lobi veoma je jak, međutim čak i ukoliko glasači odbace zabranu, ta debata je toliko snažna da neće samo nestati. Svi su saglasni da se mora očuvati netaknuta priroda Švajcarske, ali još nisu odlučili na koji način.
Image by Martin Ludlam from Pixabay

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *