Novi Sad - zeleno održivi grad

Subvencije za kupovinu bicikla

Grad Novi Sad će u 2023. godini izdvojiti dodatnih 20 miliona dinara za subvencije Novosađanima za kupovinu bicikla. Ovaj program se uspešno sprovodi već dve godine, Novi Sad ga je pokrenuo prvi u Srbiji. Potom je i nekoliko drugih gradova uvelo u svoju praksu subvencije.
Od ukupnog iznosa, deo sume namenjen je kao naknada udruženju građana koji će na namenskom konkursu biti odabrano za sprovođenje samog projekta, a veći deo sume biće ravnopravno podeljen Novosađanima putem javnog poziva.
Marta ove godine ukupno 1.802 građana dobilo je subvenciju u iznosu od po 10.000 dinara za kupovinu novog bicikla. Na građanima je da prvo kupe novi bicikl, a potom da, pomoću fiskalnog i gotovinskog računa, dokažu kupovinu i ostvare pravo na subvenciju.
Članica Gradskog veća za imovinu i imovinsko-pravne poslove, zaštitu životne sredine, održivi razvoj i energetsku efikasnost Mira Radenović rekla je prilikom potpisivanja ugovora da je i ove godine zainteresovanost bila velika, a da se prijavilo 8.125 građana.
„Grad Novi Sad je prvi u Srbiji izdvojio sredstva u iznosu od 18 miliona dinara za pružanje podrške građanima za nabavku novog bicikla. Ova aktivnost je u velikoj meri doprinela da se broj biciklista na ulicama Novog Sada poveća sa tendencijom da bicikli u narednim godinama u velikoj meri zamene korišćenje automobila. Grad je u 2021. godini postao bogatiji za 1.604 bicikla. Akcija se nastavlja i u 2022. godini za šta je Grad izdvojio dodatnih 20 miliona dinara. Nakon sprovedenog Javnog konkursa, odabrano je udruženje ‘Društvo za promociju prirode Srbije’ koje realizuje programsku aktivnost pružanja podrške za nabavku bicikla”, istakla je Radenović.
Novac je opredeljen u budžetu Grada za 2023. godinu.
„Povećanjem broja biciklista na ulicama, uz ostale mere za pobošanje kvaliteta životne sredine, zajednički možemo doprineti vođenju zdravijeg načina života, smanjenju negativnog uticaja saobraćaja i poboljšanju kvaliteta vazduha”, napomenula je ona.

Projekat „Novi Sad – zeleno održiv grad” finansijski je podržan od strane Grada Novog Sada. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Gradske uprave za kulturu i informisanje koji je dodelio sredstva.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *