Novi Sad - zeleno održivi grad

Novosadski osnovci produžuju život jelkama

Gradska uprava za zaštitu životne sredine već dugi niz godina finansira projekat “Produžimo život jelkama” u saradnji sa JKP „Gradsko zelenilo“ Novi Sad i Pokretom gorana Novog Sada, a sa ciljem da se jelke zaštite od bespravne seče pred božićne i novogodišnje praznike. Za božićne i novogodišnje praznike, jelke sa busenom dele se osnovnim školama na teritoriji Grada Novog Sada i vrtićima Predškolske ustanove “Radosno detinjstvo”, Dečijoj bolnici u Novom Sadu, Domu za decu i omladinu ometenu u razvoju u Veterniku, SOS Dečijem selu u Sremskoj Kamenici “Dr Milorad Pavlović”, Kliničkom centru Vojvodine, Gerontološkom centru Novi Sad, Klinici za ginekologiju i akušerstvo, Crvenom krstu, Svratištu za decu i mlade i drugim ustanovama na teritoriji Grada Novog Sada.
Nakon božićnih i novogodišnjih praznika jelke sa busenom se sade na odgovarajućim lokacijama u organizaciji JKP “Gradsko zelenilo” Novi Sad i u saradnji sa stručnim nadzorom nad realizacijom projekta Gradskom upravom za građevinsko zemljište i investicije, a sa ciljem popravljanja kvaliteta životne sredine na mikrolokalitetima u kojima najčešće borave deca i osetljive grupe građana Novog Sada.
U okviru ovog projekta tokom decembra 2022. godine, ekipe učenika III i IV razreda iz osnovnih škola sa područja Grada Novog Sada, pripremali su sa svojim učiteljima maštovite ukrase za jelku sa busenom od prirodnih materijala na osnovu video materijala koji je pripremio Pokret gorana Novog Sada kao virtuelnu obuku za upoznavanje sa osnovama aranžiranja, izrade novogodišnjih aranžmana i novogodišnjih ukrasa od prirodnih materijala i pripremali stripove o očuvanju jelki pred božićne i novogodišnje praznike nabavkom jelki sa busenom koje se mogu zasaditi posle praznika i nastaviti da žive.
Prijavljene takmičarske ekipe su do 19. decembra 2022. godine slale fotografije svojih ukrasa od prirodnih i recikliranih materijala u fazi pripreme ukrasa pa sve do kićenja jelke sa busenom, kao i zanimljive stripove o zaštiti jelki od bespravne seče pred novogodišnje praznike i značaju izbora jelke sa busenom umesto sečene jelke.
Izložba stripova dece novosadskih osnovnih škola i uručenje nagrada najuspešnijim školama koje su učestvovale u takmičenju u izradi ukrasa od prirodnih materijala, održano je 22. decembra u 12.30 časova u holu JKP “Gradsko zelenilo”, Mladena Leskovca 1 u Novom Sadu.
Za najbolje stripove nagrađene su novosadske onovne škole Jovan Jovanović Zmaj, Ivan Gundulić i Jovan Popović, a za najlepše jelke Veljko Petrović iz Begeča i Sveti Sava iz Rumenke.

Projekat „Novi Sad – zeleno održiv grad” finansijski je podržan od strane Grada Novog Sada. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Gradske uprave za kulturu i informisanje koji je dodelio sredstva.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *