Kompanije

Sledeći svoju „zelenu“ viziju, Nestlé poziva građane da postanu #urbanibaštovani

Porast broja stanovnika u gradovima najčešće prati smanjenje zelenih urbanih površina na račun infrastrukture, što sa sobom povlači brojne posledice. Prema podacima Ministarstva zaštite životne sredine, u 2022. godini najlošiji kvalitet vazduha zabeležen je u Beogradu, Kragujevcu, Nišu, Valjevu i Užicu. Užice je prošle godine zauzelo neslavno prvo mesto po prekoračenju dnevnih graničnih vrednosti mikroskopske prašine PM10 time što je pomenuto prekoračenje zabeleženo tokom 160 dana, umesto dozvoljenih 35.

Sadnjom cveća, drveća, povrća i drugih biljaka u urbanim sredinama svako od nas može doprineti većem oslobađanju kiseonika, kao i apsorpciji ugljen-dioksida iz vazduha i time doprineti umanjenju negativnih uticaja zagađenja vazduha na neposrednu okolinu.

U želji da doprinese zelenijem i lepšem okruženju za građane Srbije, kao i smanjenju emisija ugljen-dioksida, Nestlé je posvećen tome da ove godine donira 10.000 sadnica pokrećući time veliku akciju urbanog baštovanstva i poziva građane da se pridruže. Ideja je da ovog proleća svako uzme u ruke baštenski alat i da sam ili u društvu porodice, prijatelja i komšija da svoj doprinos zdravijoj životnoj sredini. Dovoljno je da fotografije vaših urbanih zelenih oaza podelite na Nestlé Facebook stranici uz haštag #urbanibaštovani, a nagrade će se dodeljivati najveštijima i najkreativnijima u tri kategorije: najlepša urbana zelena terasa, najlepše urbano zeleno dvorište i najlepši urbani zeleni prozor.

„Naša kompanija ostaje posvećena cilju da umanjenja štetnih čestica iz vazduha i iza nas su dve uspešne akcije ozelenjavanja – u 2021. godini u partnerstvu sa JKP „Zelenilo-Beograd” posađeno je 225 sadnica Pančićevih omorika duž čitavog Bulevara Milutina Milankovića u Novom Beogradu, dok smo prošle godine, u saradnji sa JP „Srbijašume”, a uz nesebičnu pomoć malih tenisera, posadili 400 sadnica različitog drveća u sklopu teniskih terena širom Beograda. Ove godine podižemo lestvicu na naredni nivo sadnjom čak 10.000 novih mladica i verujemo da će se naši potrošači i svi zainteresovani građani uređenjem ličnih zelenih gradskih kutaka pridružiti zajedničkoj akciji za zeleniju budućnost“, istakla je Marjana Davidović, generalna direktorka Nestlé-a za Srbiju, Crnu Goru i Severnu Makedoniju.

Lokalne akcije u našoj zemlji deo su globalnog programa pošumljavanja najveće prehrambene industrije na svetu, koja teži tome da do 2030. godine posadi čak 200 miliona stabala u područjima odakle nabavlja sastojke. U velikoj prolećnoj akciji urbanog baštovanstva, Nestlé poziva građane Srbije da se priključe ovom plemenitom cilju i da uređenjem prostora u kom će uživati u lepim danima uz šoljicu omiljene kafe daju lični doprinos zdravijem vazduhu u urbanim sredinama.

Akcija počinje 25. maja i trajaće dve nedelje, nakon čega će stručni žiri sastavljen od eksperata za održivi razvoj, predstavnika JP „Srbijašume” i Udruženja pejzažnih arhitekata odabrati po jednog pobednika u svakoj kategoriji. Više informacija biće objavljeno na zvaničnoj Facebook stranici kompanije.

Nestlé je svetski lider u proizvodnji hrane i pića, sa tradicijom dužom od 150 godina i više od milijardu prodatih porcija dnevno. Prodaja kompanije za 2022. godinu iznosi 94,4 milijarde švajcarskih franaka. Nestlé u Srbiji posluje već 18 godina, sa proizvodnjom u Surčinu i zapošljava više od 700 ljudi. Nestlé Surčin proizvodi asortiman brendova C, MAGGI, THOMY i Nestlé Professional, i prva je prehrambena fabrika u Srbiji koja je postigla Zero Waste to Landfill cilj, što znači da ni gram otpada iz fabrike ne završava na komunalnim deponijama. Srpska Nestlé fabrika od 2021. godine poseduje zvanični sertifikat Privredne komore Srbije za sprovođenje dualnog obrazovanja. Kompanija u Srbiji 12 godina sprovodi ZdravoRastimo projekat, sa ciljem da decu osnovnoškolskog uzrasta edukuje o osnovnim postulatima pravilne ishrane i redovne fizičke aktivnosti, a kroz projekat je do sada prošlo više od 120.000 dece. Donacije hrane ugroženim grupama jedna su od najvažnijih aktivnosti kompanije, a samo u 2022. godini donirani su proizvodi u vrednosti od oko 45 miliona dinara. Nestlé je 2021. godine uključio i dobavljače iz Srbije u svoj globalni projekat regenerativne poljoprivrede, koji za cilj ima očuvanje i obnavljanje poljoprivrednog zemljišta i njegovog ekosistema. Početna investicija od 140.000 švajcarskih franaka obuhvatila je dve srpske kompanije, glavne dobavljače sirovina za portfolio brenda C, na čelu sa poznatim Začinom C. U sklopu globalnog programa pošumljavanja, Nestlé je posvećen ideji da do 2030. godine posadi 200 miliona stabala i doprinese eliminaciji 9,3 tina ugljen-dioksida iz atmosfere.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *