Najave događaja

Konferencija o uticaju vetroelektrana na životnu sredinu i prirodu – CWW2023

Šibenik će od 18. do 22. septembra 2023. godine biti domaćin jedne od najvećih i najvažnijih znanstvenih konferencija na svijetu u području utjecaja izgradnje vjetroelektrana na okoliš i prirodu. Konferencija pod nazivom „7th Conference on Wind energy and Wildlife impacts – CWW2023“ okupit će više od 600 sudionika iz cijeloga svijeta, koji uključuju svjetsku znanstvenu elitu iz tog područja, ali i brojne velike i značajne konzultantske tvrtke, ulagače u vjetroelektrane, razvojne inženjere, te predstavnike državnih tijela, javnog sektora i nevladinih organizacija. Svi oni dolaze kako bi podijelili svoje znanje i iskustvo te sudjelovali u zajedničkom razvoju rješenja održivog razvoja vjetroelektrana istovremeno uvažavajući potrebu zaštite prirode i okoliša.

S obzirom na vrlo ambiciozne ciljeve povećanja udjela obnovljivih izvora u ukupnoj proizvodnji energije te sve veći razvoj vjetroelektrana u Hrvatskoj, EU-u, ali i cijelome svijetu, potreba za ovom konferencijom i njezin značaj svakako je velik. Naime, iako vjetroelektrane proizvode zelenu energiju koja nudi brojne ekološke prednosti, njihova izgradnja može imati utjecaj na ekosustave i životinje, posebice na ptice, šišmiše i velike zvijeri. Stoga je prije izgradnje potrebno istražiti moguće utjecaje zahvata na prirodu i okoliš te propisati mjere zaštite.

Konferenciju CWW2023 organiziramo upravo s tim razlogom – kako bi se podijelilo znanje i iskustvo na globalnoj razini i zajednički pronašla rješenja kojim bi se njihovi utjecaji izbjegli ili smanjili na prihvatljivu razinu,“ rekla je Mirna Mazija, direktorica tvrtke Supernatural i suorganizatorica konferencije. Uz vrhunske regionalne i svjetske znanstvenike, na konferenciji će sudjelovati i konzultanti, ulagači u vjetroelektrane i razvojni inženjeri, proizvođači opreme te predstavnici državnih tijela, javnog sektora i nevladinih organizacija iz regije i cijeloga svijeta.

Prva CWW konferencija organizirana je 2011. godine u Norveškoj, nakon čega su se održavale u Švedskoj, Njemačkoj, Portugalu, Škotskoj i Nizozemskoj. Zahvaljujući ovogodišnjim organizatorima, konzultantskim tvrtkama Oikon – Institut za primijenjenu ekologiju i Supernatural, vodećim u području zaštite prirode i okoliša kod razvoja obnovljivih izvora energije, Hrvatska je dobila čast ove godine biti domaćin sedme po redu konferencije.

U pet dana trajanja konferencije, planirano je održavanje niza predavanja, sesija, tematskih radionica i diskusija, ali i izleta te posjeta turističkih i stručno povezanih lokacija u bližoj okolici održavanja konferencije, poput posjeta Nacionalnom parku Krka i vjetroelektranama Danilo i Jelinak,“ objasnio je Dalibor Hatić, direktor Instituta za primijenjenu ekologiju Oikon i suorganizator konferencije.

Program konferencije još je u izradi, no s obzirom na interes sudionika i rekordan broj i kvalitetu prijavljenih znanstvenih sažetaka, možemo garantirati iznimno kvalitetnu i produktivnu konferenciju koja će uključivati vrlo značajne govornike, zbog čega smo vrlo uzbuđeni i s nestrpljenjem očekujemo rujan,“ zaključuju organizatori.

U tijeku su rane prijave za konferenciju po povoljnijim cijenama. Sudionici iz Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine i ostatka regije ulaze u skupinu zemalja s dodatno sniženim cijenama kotizacija.

Sve informacije o konferenciji CWW2023 mogu se pronaći na mrežnoj stranici: https://cww2023.org/

Konferencija će se održati na engleskom jeziku.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *