Najave događaja

„Skini se s plastike, navuci se na prirodu!“

Ovogodišnja akcija „Sat za našu planetu“ pod sloganom „Skini se s plastike, navuci se na prirodu!

Beograd – Globalna ekološka akcija „Sat za našu planetu“ održaće se po jedanaesti put u Srbiji, u subotu 30. marta 2019. godine u 20:30 časova, kada će se simboličnim gašenjem svetla na sat vremena u više od 7000 gradova širom sveta ukazati na važnost očuvanja planete.

Klimatske promene i opadanje biološke raznovrsnosti problemi su svih nas, te je akcija „Sat za našu planetu“ prilika za pojedince, organizacije, institucije i kompanije da pokažu svoju predanost zaštiti prirode i budu deo razgovora i pronalska rešenja potrebnih za izgradnju održive budućnosti. Ove godine, pod sloganom „Skini se s plastike, navuci se na prirodu“, WWF upozorava i na problem prekomernog korišćenja plastike i njenog neadekvatnog odlaganja, zbog čega svake godine osam miliona tona plastike završi u morima i okenima.

Jedan sat koji provedemo u mraku treba da služi kao podsetnik da moramo osigurati održivu budućnost naše planete. Priroda nam je od vitalne važnosti, ona podstiče naš ekonomski napredak i razvoj, naše zdravlje, blagostanje i opstanak. Uprkos tome, mi guramo našu planetu do granica i priroda je ozbiljno ugrožena“, ističe Petra Boić Petrač, koordinatorka inicijative u WWF Adriji. „Ove godine, pored ukazivanja na posledice klimatskih promena, želimo da skrenemo pažnju i na krizu plastičnog otpada, koja predstavlja veliku pretnju po opstanak naših mora i okeana, te se zajedno moramo izboriti za budućnost bez plastike. Ovogodišnji ‚Sat za našu planetu‚ prilika je za stvaranje nezaustavljivog pokreta za prirodu i donošenje odluke koja će uticati na bolje sutra“, dodala je ona.

Akcija „Sat za našu planetu“, u svetu poznata kao Earth Hour, prvi put je održana u Sidneju 2007. godine, a danas se obeležava u više od 180 zemalja. Srbija je deo ove akcije od 2009. godine, a 2018. Pridružilo nam se preko 200 partnera – gradova, opština, organizacija, institucija, škola i vrtića iz cele zemlje.

Više informacija o načinu učešće svi zainteresovani mogu saznati na našem sajtu – http://www.wwf.rs/wwf_u_srbiji/sat_za_nasu_planetu/prijava/

O PROJEKTU „SAT ZA NAŠU PLANETU“:

Sat za našu planetu“ (Earth Hour) je globalna ekološka inicijativa WWF-a. Pojedinci, preduzeća, vlade i zajednice pozivaju se da isključe svetla na jedan sat u subotu 30. marta 2019. godine u 20:30 i time pokažu svoju podršku za ekološki održivo delovanje. „Sat za našu planetu“ počeo je u Sidneju 2007. i do 2018. uključio je stotine miliona ljudi u više od 180 zemalja širom sveta, te je poznat kao najveća globalna volonterska akcija.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *