Ekologija

Saradnja na zakonskom i bezbednom zbrinjavanju opasnog otpada

Ministarstvo zaštite životne sredine u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i Tužilaštvom sprovodi aktivnosti na uklanjanju nezakonito odloženog opasnog otpada koji je pronađen u ataru sela Lugavčina, na teritoriji grada Smedereva i u skladu sa postojećim zakonskim procedurama opasni otpad će u narednom periodu biti uklonjen i zbrinut.
Nakon otkrivanja nezakonito preveženog i odloženog opasnog otpada koji je u metalnim buradima pronađen u ataru sela Lugavčina, na teritoriji grada Smedereva, krajem septembra 2019. godine utvrđeno je da se u buradima nalaze organski otpadi koji sadrže opasne supstance, fizičkih svojstava tečnih, viskoznih i paste. Mesto pronalaženja opasnog otpada je pod 24-časovnim obezbeđenjem od strane pripadnika MUP-a i nema razloga za zabrinutost meštana niti ukupne javnosti.
Republički inspektor za zaštitu životne sredine je, nakon privođenja lica osumnjičenog za nezakonito odlaganje otpada, u oktobru 2019. godine obišao lokaciju i izvršio vanredni inspekcijski nadzor nad osumnjičenim fizičkim licem, u prostorijama PU u Smederevu i tom prilikom je fizičkom licu izdao rešenje o zakonskoj obavezi da ukloni opasni otpad i protiv njega podneo zahtev za pokretanje prekršajnog postupka. Takođe, republički inspektor za zaštitu životne sredine je protiv navedenog fizičkog lica podneo i prijavu za pokretanje prekršajnog postupka, zbog ne izvršenja rešenja.
MUP Republike Srbije je nakon otkrivanja identiteta, podneo pred nadležnim Osnovnim javnim tužilaštvom u Smederevu krivičnu prijavu protiv lica osumnjičenog za nezakonito odlaganje opasnog otpada u ataru sela Lugavčina, na teritoriji grada Smedereva.
Ministarstvo zaštite životne sredine će kao do sada u zajedničkim akcijama i u saradnji sa nadležnim državnim organima i institucijama nastaviti da radi na otkrivanju nelegalno zakopanog i odloženog opasnog otpada, njegovom zakonskom i bezbednom zbrinjavanju i na procesuiranju odgovornih za ovakva dela učinjena protiv zdravlja ljudi i životne sredine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *