Ekologija

Nova gnezda za najređe orlove

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije započelo je postavljanje veštačkih gnezda za orlove krstaše u severnom Banatu. U petak 21. i subotu 22. februara u okolini Novog Kneževca na 4 lokacije na visoka staraba stabla topole i hrasta postavljene su metalne platforme.
„Nama zaštitarima prirode ogroman je izazov naći dovoljno veliko stablo na lokaciji gde nema čestih uznemiravanja od strane ljudi. Severni Banat poslednjih 20 godina toliko je obešumljen da je sada svako veliko drvo podjednako retko i ugroženo kao i orlovi“, požalila se Mirjana Rankov, koordinatorka međunarodnog projekta za zaštitu orlova krstaša „PannonEagle“ u Društvu za za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.
Orlovima su nova gnezda ponuđena u blizini Specijalnog rezervata prirode „Pašnjaci velike droplje“ koji nastanjuje jedini gnezdeći par orlova krstaša u Srbiji, Bora i Eržika. Ove imozantne ptice prave masivna gnezda čiji prečnik često prelazi 1,5 m, pa im je za smeštaj potrebno staro, veliko i bezbedno stablo, kakvih je u prirodi sve manje.
„Postavljanje platformi za gnežđenje krstaša jedna je od urgentnih mera koje sprovodimo kako bi se omogućili uslovi za oporavak i povećavanje populacije“, kaže Milan Ružić, izvršni direktor Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, i dodaje: „Program čuvanja gnezda Bore i Eržike koji smo sproveli u prethodne 3 godine dao je izvanredne rezultate. U tom periodu iz gnezda je izletelo 5 mladunaca. Nastavljamo da čuvamo poznato gnezdo, ali i da radimo na poboljšanju stanišnih uslova za mlade orlove koji se povremeno sreću u severnom Banatu. Želja nam je da mlade ptice sačuvamo i zadržimo u Srbiji“.
Program očuvanja orla krstaša, ptice sa nacionalnog grba, prepoznat je kao uspešan i podržan je od strane Evropske Unije kroz projekat „PannonEagle“, kroz kampanju „Lavovski za orlove“ kompanije Carlsberg i projekat „Očuvanje poslednjih krstaša u Srbiji“ koga finansira BirdLife International.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *