Ekologija

Saopštenje povodom nacionalnog Dana zaštite prirode

Zavod za zaštitu prirode Srbije, povodom obeležavanja nacionalnog Dana zaštite prirode, 11. aprila, ukazuje na značaj prirode koja je ukoliko je očuvana značajan saveznik u prevazilaženju nastale pandemije i očuvanju zdravlja.
Za Dan zaštite prirode u Srbiji odabran je 11. april zato što je toga dana 1949. godine prvi put ustanovljen status jednog područja kao zaštićenog prirodnog dobra, a to su vodopadi u okviru Spomenika prirode „Velika i Mala Ripaljka“ na teritoriji opštine Sokobanja.
Poštovanje i sprovođenje mera koje je Vlada Republike Srbije propisala, kako zdravstveno-higijenskih, tako i socijalnog distanciranja, značajno je kako bi odgovarajući procesi u prirodi svojim delovanjem i stabilnošću onemogućili širenje korona virusa Covid 19. U cilju objašnjenja ovih procesa saradnici Zavoda pripremili su stručno-informativni tekst o opštim odlikama virusa, sa posebnim osvrtom na korona viruse u prirodi u svetlu savremenih istraživanja. Javnosti je kompletan tekst dostupan na internet portalu Zavoda (www.zzps.rs).
Nacionalni dan zaštite prirode povod je da se realizuju određene akcije kako bi se ukazalo na značaj i vrednosti naše prirodne baštine. Ove godine u skladu sa sprovođenjem mera u sprečavanju pandemije akcije će biti realizovne putem savremenih sredstava elektornske komunikacije, preko portala i društvenih mreža Zavoda.
Kako bismo u uslovima vanrednog stanja u kome se nalazimo obeležili Dan zaštite prirode i ujedno nastavili saradnju sa školama u obrazovanju mladih za ekološki odogovorne građane, pozivamo prosvetare da za potrebe nastave na daljinu, kao i sve građane zainteresovane da spozanju prirodu naše Zemlje, koriste saznanja i informacije o prirodi Srbije, koje je Zavod uobličio u formi filmova i video prezentacija za realizaciju tema iz predmeta: biologija, geografija, svet oko nas i čuvari prirode.
Više od osamdeset prezentacija grupisano je u četiri celine: Geodiverzitet i geonasleđe, Zaštićena područja Srbije (nacionalni parkovi, parkovi prirode, specijalni rezervati prirode, spomenici prirode, predeli izuzetnih odlika i dr.), Zaštita biodiverziteta i ekosistema i Zaštita prirode, klimatske promene, obnovljivi izvori energije, koje se mogu preuzeti preko linka http://www.zzps.rs/wp/skole/ u odeljku programi za nastavnike. Na ovom linku dostupni su i video zapisi o prirodnim dobrima.
Bogatstvo prirode Srbije, koja predstavlja jedan od 158 centara svetskog biodiverziteta, ogleda se u prisustvu velikog broja staništa kao što su stepe, peščare, slatine i šume prašumskog karaktera u kanjonima i klisurama divljih reka i planina, što čini da naša zemlja predstavlja jedan od šest centara biodiverziteta Evrope, sa raznovrsnim ekosistemima od submediteranskog do subarktičkog tipa.
Naši najočuvaniji i najznačajniji delovi prirodne baštine čuvaju u okviru sistema 470 zaštićenih područja koja zauzimaju površinu od 7,66% teritorije Srbije.
O značaju biljnog i životinjskog sveta naše zemlje govori i podatak da, iako Srbija zauzima svega 0,82% evropskog kontinenta, u njoj živi 18,6% vaskularne evropske flore, dok u fauni kičmenjaka prednjače ptice, sa zastupljenošću od 66%. Trenutno, stanovnici prirode koji se nisu mogli videti u pojedinim urbanim zonama, usled smanjenja kretanja ljudi, ponovo se vraćaju na nekadašnja staništa, o čemu nam svedoče slike koje stižu iz celog sveta. U našoj zemlji mala je verovatnoća da će u gradove ući krupni sisari poput jelena, medveda, vukova i sličnih životinja, s tim da mogu biti uočljivije životinje koje su, inače, redovni stanovnici naših gradova. Životinje koje žive na periferiji gradova, kao što su lisica ili šakal, mogu zaći dublje u urbane zone gradova u potrazi za hranom. Naravno, ne treba zaboraviti da u gradovima možemo videti i vrste koje su retke i ugrožene na evropskom, pa i svetskom nivou, kao što su, na primer, vrste iz reda ptica: orao belorepan, mali vranac, vetruška i mnoge druge.
Iako svetu prirode prija smanjen intenzitet kretanja ljudi, i to pre svega u trenutnom reproduktivnom i periodu odgajanja mladih, koji se sada odvija uz minimalno uznemiravanje od strane ljudi, postoje životinje kojima, upravo u ovom periodu, treba naša pomoć. To su životinje koje se nalaze u zoološkim vrtovima, prihvatilištima, javnim akvarijumima i tropikarijumima i drugim ustanovama koje imaju svoje mesto i ulogu u programima očuvanja retkih i ugroženih vrsta, prihvatu i zbrinjavanju, ali i obrazovanju na temu zaštite prirode, a koje, usled nemogućnosti rada sa posetiocima, nemaju dovoljno sredstava za ishranu i preživljavanje životinja.
Jedan od objekata kojem je potrebna ovakva vrsta pomoći je i Javni akvarijum i tropikarijum u Beogradu, u kome se trenutno nalazi preko 3.000 jedinki divljih vrsta riba, gmizavaca i drugih životinja, na šta upućuje i apel koji je Zavod objavio na sajtu http://www.zzps.rs/wp/pomozimo-opstanak-preko-3-000-jedinki-zivotinja-u-javnom-akvarijumu-i-tropikarijumu-u-beogradu/. Udruženje „Zooplanet“ iz Niša takođe se sureće sa istim problemom, pa bi pomoć ovom udruženju i njihovim štićenicima dobro došla i bila od velikog značaja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *