Bačka Topola

Roze jezero u Srbiji

Roze slano, termalno i lekovito jezero, čija nesvakidašnja boja podseća na egzotična jezera od Australije do Bolivije i Meksika, godinama je omiljeno kupalište Subotičanima, meštanima Bačke Topole, a ima posetilaca i iz Rusije i Mađarske. Pored lekovitih svojstva kupače i turiste privlači nesvakidašnja boja jezera koja ide od crvene do pink i roze nijanse. Ovu nestvarnu boju, koja oduševljava sve posetioce, duguje slanoj vodi i različitim mineralima.
Da se podsetimo, rukovodioci Mesne zajednice „Pačir” u želji da ožive ovo mesto, pokrenuli su 2006. godine inicijativu za izgradnju banje u Pačiru. Novac za bušenje bunara dobili su 2006. godine kada je izbušen bunar i primećeno da je voda slana. U periodu od 2008. do 2010. godine Mesna zajednica „Pačir” je iz sopstvenih sredstava izgradila banju. Pačirska banja ima jezero površine 2.000 kvadratnih metara, a otvorena su i dva bazena u zatvorenom prostoru dostupna i zimi.
– Termalna banja „Pačir” radi već šest godina, a od 2018. godine ima i zatvoreni deo. Otvoreni smo 365 dana u godini. Sada je malo drugačija situacija zbog koronavirusa i mi smo bili zatvoreni od 15. marta do 15. juna ove godine. Taj period smo iskoristili za renoviranje, tekuće održavanje čitavog sistema, cevovoda, bunara, krečili smo, čistili i sve smo sredili za početak rada. Imamo devet zaposlenih i zahvaljujemo se državi na tri minimalca koja je obezbedila, jer nam je pomoć države bila dobrodošla da premostimo period od tri meseca – rekao je predstavnik Mesne zajednice „Pačir” Oto Nađ.
Topla voda u Pačiru dolazi sa 1.400 metara dubine i slana je, što čini odlazak u ovu banju jedinstvenim iskustvom. Voda sadrži natrijum, jod, sulfat, brom i mnoge druge minerale koji unapređuju zdravlje.
– Kada su se izvodili radovi 2010. godine na bušenju bunara ispostavilo se da je ova voda slana i lekovita što je i utvrdila laboratorija NIS-a. Voda sadrži litijum, brom, jod u velikoj količini tako da je voda pogodna za lečenje kožnih oboljenja, psorijazu, reumatska oboljenja i oboljenja posle povreda. Naši posetioci su uglavnom penzioneri i ovde se dobro provode – objašnjava Oto Nađ.
Zbog situacije sa epidemijom infekcije kovid 19 za sada je limitiran broj posetilaca na 600 u toku dana u skladu sa preporukama Štaba za vanredne situacije Bačke Topole i Kriznog štaba Vlade Srbije. Dezinfekcija se obavlja stalno. Banja radi svakodnevno od 10 do 19 časova.
Tekst i foto: Ekipa Ekolista

Ovaj tekst je nastao u okviru projekta „Bačka Topola-ekološka opština” koji je sufinansiran iz budžeta Opštine Bačka Topola na konkursu za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja u 2020. godini.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *