Zelena ekonomija

Kako od kafe nastaju pečurke

Belgijska kompanija Permafungi pronašla je novu svrhu upotrebljenim zrnima kafe – koristi ih za uzgajanje pečuraka. Ovo nije prvi put da otpad od kafe dobije drugi život – Japanci prave biorazgradivu plastiku, britanski startap iskorišćena zrna pretvara u biogorivo, a kompanija Strauss Adriatic prva je u našem regionu počela da primenjuje jedinstven sistem grejanja na briket kafene plevice.
Dnevno se popije dve milijarde šoljica kafe širom sveta, što znači da svake godine iza ljubitelja kafe ostaje 6 miliona tona upotrebljenih zrna, a većina završi na deponijama.
Barem jedan deo spasili su čelnici belgijske kompanije Permafungi dosetivši se da kafu iskoriste kao đubrivo. Otpad od kafe prikupljaju u lokalnim kafeterijama u Briselu, zatim ga pakuju u torbe koje čuvaju dve nedelje na tamnom i vlažnom mestu i tek tada ga koriste za uzgajanje pečuraka. Pomoću ove metode, mesečno uzgoje blizu 1.000 kilograma pečuraka, a do sada su upotrebili 39 tona iskorišćenih zrna kafe. Suvlasnik Julian Jacquet objašnjava da je reč o ponovnom uspostavljanju prirodnih ciklusa.
– Pečurke ne “vide” kafu, niti zrna kafe. One prepoznaju kiseonik, azot, vodonik, ugljenik i iz te mase uzimaju samo ono što im je potrebno. Mi samo oponašamo prirodu u kojoj nema otpada. Jer, otpad je ljudski “pronalazak” – objašnjava Jacquet.
Inače, otpad od kafe se može koristiti u različite svrhe. Britanski startap Bio-Bean pronašao je način da iskorišćena zrna pretvori u biogorivo. Do sada su reciklirali 20.000 tona zrna kafe koju su prikupljali u poznatim kafeterijama, kao i kafićima na aerodromu i železničkim stanicama. Zrna prvo prolaze kroz detaljan proces čišćenja kako bi se skinule čestice plastičnih čaša, a zatim se od njih pravi pelet.
Japanski naučnici prave biorazgradivu plastiku od zrna kafe jer ona imaju nano vlakna od celuloze, koja je osnova za biorazgradivu plastiku. A naša kompanija Strauss Adriatic prva je u regionu počela da primenjuje jedinstven sistem grejanja na briket kafene plevice.
Izvor: https://cirkularnaekonomija.org
Photo by Yanapi Senaud on Unsplash

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *