Ekologija

Radna akcija za čistiji Pešter

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije u saradnji sa Turističkom organizacijom Sjenice proteklog vikenda organizovalo je akciju čišćenja tokom koje je sakupljeno 250 džakova otpada na Pešterskom polju, između sela Кarajukića Bunari i Tuzinje.
U svojevrsnoj mobi za čistiji Pešter učestvovalo je 38 meštana okolnih sela, kao i ljudi dobre volje iz Sjenice, Tutina, Užica, Požege i Novog Sada. Akciji su prisustvovali prijatelji iz Specijalnog rezervata prirode „Uvac“ iz Nove Varoši, Planinarskog društva „Zmajevac“ i JКP „Vrela“ iz Sjenice.
Pored uklonjenog čvrstog otpada primećene su i dve velike gomile azbestnih ploča koje predstavljaju veliku opasnost po javno zdravlje i kvalitet podzemnih vode ovog kraja.
Problem odlaganja komunalnog otpada na Sjeničko-pešterskoj visoravni traje decenijama. Opština Tutin pomenuti izazov rešila je kroz postavljanje kontejnera u seoskim sredinama i odvoženje otpada, dok opština Sjenica ovu komunalnu obavezu nije ni započela. Meštani sjeničkih sela prinuđeni su da svoj otpad odlažu u prirodu, time stvarajući stotine smetlišta koja ugrožavaju jedinstvene prirodne vrednosti.
„Zbog kraškog karaktera tla i raznovrsnog otpada koji se odlaže na mnogo lokacija širom Peštera postoje stvarne opasnosti da dođe do dugotrajnog zagađenja podzemnih voda mikroplastikom, azbestom i drugim opasnim materijama“, kaže Marko Šćiban iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije i dodaje: „Voljni smo da pomognemo Opštini Sjenica da trajno reši problem upravljanja otpadom. Ova divlja priroda, srdačni meštani i bogata tradicija zaslužuju očuvan Pešter koji nije prekriven smećem“.
Akcija uklanjanja otpada deo je projekta „Protect Pešter Wetlands!“ koji za cilj ima promociju prirodnih vrednosti i održivi razvoj na širem području Pešterskog polja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *