Najave događaja

Putovanje kroz vreme sa vodozemcima i gmizavcima

Botanička bašta „Jevremovac” i Prirodnjački muzej otvaraju zajedničku izložbu pod nazivom „Putovanje kroz vreme sa vodozemcima i gmizavcima”. Izložba će biti otvorena u četvrtak 8. septembra, u 11 sati, u Botaničkoj bašti „Jevremovac“, Takovska 43, Beograd.
Autori izložbe su dr Dragana Đurić, dr Ana Paunović (Prirodnjački muzej u Beogradu), dr Gordana Subakov Simić, dr Milorad Vujičić i dr Tomica Mišljenović (Botanička bašta “Jevremovac”).
Prirodnjački muzej u Beogradu i Botanička bašta „Jevremovac“ priređuju zajedničku izložbu u ambijentu nesvakidašnjem za muzejske izložbe, u prostoru starog staklenika Botaničke bašte “Jevremovac”. Izložba će biti otvorena od 8. do 30. septembra 2022.
U okviru izložbe prvi put se izlažu eksponati fosilnih i današnjih vodozemaca i gmizavaca iz zbirki Prirodnjačkog muzeja u Beogradu. Vodozemci i gmizavci su tokom evolucije prošli kroz nekoliko masovnih izumiranja, a današnja batrahofauna (vodozemci) i herpetofauna (gmizavci) predstavlja mali ostatak dve neverovatno dugotrajne i raznovrsne grupe kičmenjaka.
Među tropskim rastinjem, kaktusima, agavama starog staklenika postavljeno je preko četrdeset taksidermijskih (preparovanih) i tečnih eksponata, među kojima su: fosilni ostaci guštera, krokodila, fosilne kornjače, kosti ekstremiteta i jaja fosilnih kornjača, pršljenovi fosilnih zmija, kosti šake varana, rečna kornjača, crepasta kornjača, velika morska kornjača, barska kornjača, vodeni varan, monokl kobra, kajman, šareni daždevnjak, zelena iguana, zelembać, eskulapov smuk, zmije otrovnice (poskok i šarka), gušteri Mediterana i dr.
Zbirke vodozemaca i gmizavaca Prirodnjačkog muzeja u Beogradu sastoje se od oko 1500 primeraka, predstavnika repatih i bezrepih vodozemaca (žabe), kao i gmizavaca sa prostora Srbije i Balkanskog poluostrva, dok se manji deo zbirke odnosi na pripadnike egzotične faune Azije i Australije.
Izložba predstavlja prateći program 21. Kongresa evropskih herpetologa, koja se održava od 5. do 9. septembra 2022. u Beogradu u organizaciji Srpskog herpetološkog društva i Evropske asocijacije herpetologa (Societas Europaea Herpetologica – SEH).

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *