Ostalo

Promocija održivog turizma u Rezervatu biosfere „Golija – Studenica“

Promocija održivog turizma u Rezervatu biosfere „Golija – Studenica“ održana je prošle subote u Konaku manastira Studenica.
Glavni cilj skupa bio je da okupi sve relevantne činioce u širem regionu radi razmene informacija i iskustava iz oblasti održivog turizma kao i promocija Unesko programa „Čovek i biosfera“.
Svi koji se bave nekim od oblika održivog turizma, bilo da se radi o pružanju ugostiteljskih usluga ili usluga smeštaja, proizvodnji ekoloških proizvoda, organizovanju ekoloških aktivnosti i tura ili pak zakonodavstvom i planiranjem u ovoj oblasti našli su se na ovom Skupu.
Uvodna obraćanja imali su Gordana Jančić – izvršni direktor Sektora za šumarstvo i zaštitu životne sredine JP ”Srbijašume”, Dragoljub Šekler – upravnik PP ”Golija” i Aleksandar Vasiljević iz KAPD ”BALKAN”.
Rezervat biosfere „Golija-Studenica“ kao deo Svetske mreže u okviru UNESKO programa ”Čovek i biosfera” predstavila je Selena Rankić, diplomirani turizmolog – učesnik prvog Foruma mladih u okviru UNESKO programa “Čovek i biosfera”.
Potrebe i mogućnosti uključivanja lokalne zajednice u razvoj zaštićenog područja obrazložio je Dragan Roganović, predstavnik Asocijacije za razvoj Ibarske doline.
O “Stanju i perspektivama razvoja održivog turizma u Srbiji sa posebnim osvrtom na rezervate biosfere” govorio je Pavle Pavlović, strukovni ekonomista – licencirani turistički i planinski vodič (PSS).
Tradicionalnu gastronomiju kao turistički potencijal zaštićenih prirodnih dobara predstavio je Dejan Zagorac iz  Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka iz Beograda.
Događaj je organizovan u okviru Rezervata biosfere “Golija Studenica” a u saradnji sa JP “Srbijašume”.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *