Najave događaja

Priključite se čišćenju pašnjaka za spas tekunica

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS) u saradnji sa Nacionalnim parkom Fruška gora organizuje veliku jednodnevnu akciju čišćenja zaraslih pašnjaka kod Neradina, u subotu 28. oktobra 2023, sa ciljem da pomognu oporavak populacije tekunice, ugrožene i strogo zaštićene vrste životinje. Srdačno pozivamo sve zainteresovane ljubitelje prirode da se pridruže zajedničkoj akciji, uz prethodno obavezno popunjavanje prijavnog formulara.

Duga tek nešto preko 20 centimetara, sivkastosmeđeg krzna, krupnih i slatkih očiju, kratkog repa i kratkih nogu – tako izgleda tekunica, endemska vrsta podzemne veverice koja živi samo u centralnoj i jugoistočnoj Evropi. Svoj život je vezala za otvorena i travna staništa, livade i pašnjake, gde od proleća do jeseni živi u porodičnim kolonijama, trčkara hraneći se pre svega biljkama, a tokom jeseni i zime odlazi u svoje podzemne jazbine i zapada u zimski san. U našoj zemlji je ima još u Vojvodini i na istoku i jugoistoku Srbije.

Foto: Pašnjacii, Damir Trnovac

Međutim, naspram simpatičnog opisa ove vrste, stoje nimalo simpatični podaci o njihovoj brojnosti: u Vojvodini je opala za 70% u odnosu na prvu polovinu dvadesetog veka, a na istoku i jugoistoku njihove smanjene populacija su se svele na nekoliko međusobno izolovanih lokaliteta.

Tekunice jedino mogu da žive na otvorenim staništima obraslim niskom travom. U tome su im nekada pomagale krave, ovce i koze koje su tu pasle i održavale nisku travu, međutim pašaranje još od 1970-ih godina kontinuirano zamire. Zbog toga su ogromne površine pašnjaka obrasle invazivnim biljkama i žbunjem. Problemima tu nije kraj: pašnjaci su ispresecani putevima, često zatrpani divlijm deponijama a možda i najveći problem je što se pretvaraju u oranice“, pojašnjava Marijana Demajo iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Upravo zato Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije već nekoliko godina radi na revitalizaciji otvorenih stepskih staništa, a sa ciljem da se zaštite retke i ugrožene životinjske i biljne vrste koje na njima žive. U okviru projekta „Stepujmo zajedno: novo poglavlje u oživljavanju stepskih pašnjaka Fruške gore“ organizuje se čišćenje pašnjaka na južnim padinama ovog nacionalnog parka, u Neradinu, 28. oktobra od 10 do 15č.  Obavezne su prijave klikom na PRIJAVNI FORMULAR.

U prirodi je sve povezano. Mada su ove aktivnosti usmerene na tekunicu, verujemo da će se pozitivno odraziti i na druge biljne i životinjske vrste, pogotovo one ugrožene: oporavkom populacije tekunice možemo očekivati da se poveća populacija stepskog sokola koja sada broji manje od 50 jedinki u celoj Srbiji ili da se na Frušku goru vrati orao krstaš kojeg ima svega 8 parova jedino na severu Banata. Zato srdačno pozivamo sve da izdvoje jedan dan i da zajedničkim snagama pomognemo ovom prirodnom bogatstvu koje nas okružuje, dok još uvek postoji“, dodaje Demajo

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *