Bačka Topola

Posvećeni smo održivom razvoju Bačke Topole

O planovima i razvojnim strategijama Opštine Bačka Topola za Ekolist govori predsednik Opštine Adrian Satmari

Opština Bačka Topola je poslednjih godina postala zajednica dinamičnog razvoja. O planovima za povećanje održivosti i razvojnim strategijama Opštine Bačka Topola za Ekolist govori predsednik Opštine Adrian Satmari.

Predsednik Opštine Bačka Topola Adrian Satmari

Koja je glavna strategija razvoja Bačke Topole i koje su, po vašem mišljenju, glavni aduti grada?

– Industrija, trgovina, odnosno ekonomski razvoj je važan deo naše strategije, jer mora biti osnovni cilj za napredak zajednice, između ostalog i kao garancija za život građana. Važan nam je i razvoj infrastrukture, kako bismo obezbedili što povoljnije uslove za stanovnike Opštine Bačka Topola. Izgradili smo gradsko Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, a urađena je i projektno-tehnička dokumentacija za dalje proširenje kanalizacione mreže u gradu. U Bačkoj Topoli su vidljive velike investicije, u toku je izgradnja gradskog bazena, završeni su Akademija i stadion, a nastavljamo radove na rekonstrukciji nekadašnjeg hotela. U toku je izrada planova za obnovu gradskog parka. Sve ovo će naravno biti značajno i za zajednicu sa turističkog stanovišta. Naravno, pored novog sadržaja, tu su i naši objekti od istorijskog značaja, kao što su katolička i pravoslavna crkva, Muzej Opštine Bačka Topola, odnosno dvorac Krai, Kalvarija i vetrenjača. Iz turističkog aspekta, priroda nam je pored izgrađenih vrednosti i turističkih atrakcija značajna, a posebno Bačkotopolsko jezero i okolina, čijem unapređenju posvećujemo veliku pažnju. Smatramo da će u mnogome doprineti unapređenju života i izgradnja brze pruge, a Srbijagas gradi gasovod do svakog naselja u našoj Opštini.

Da li ste preduzeli neke korake u pogledu razvoja održivog turizma?

– Kao što sam pomenuo, naša opština obiluje i prirodnim i kulturnim spomenicima, vrednostima i turističkim mestima. Njihovo održavanje, dalji razvoj i proširenje sadržaja uvek su bili među našim ciljevima. Pomenuvši samo obalu jezera, zbog bogate flore i faune proglašeno je 2017. godine zonom zaštite prirode. Istovremeno, njen turistički značaj je takođe veoma značajan, tako da se ovo područje kontinuirano razvija, naravno, imajući u vidu da je ovo zaštićeno područje. Na primer, napravili smo šetalište sa jedne strane jezera porili smo ga sa lomljenim kamenom, a planirano je i sa druge strane jezera. Duž puta smo postavili edukativne table, koje posetioce upoznaju sa faunom i florom ovog kraja. Sportski ribolov, šetnje prirodom i kupanje tokom leta su aktivnosti koje privlače sve više ljudi na obalu jezera. Nažalost, sa više posetilaca, povećava se i količina otpada, zato postavljamo sve više vreća za sakupljanje smeća oko jezera. Potrebno je se to diže svest posetioca o sačuvanje životne sredine, da se smeće odlaže u kante. U sezoni zapošljavamo i javne radnike, koji su takođe zaduženi za održavanje čistoće, a svakog proleća, pa i ove godine, organizujemo našu veliku prolećnu akciju čišćenja, u koju uključujemo institucije, civilne organizacije i građane. Pre više od dve godine, smo sa ciljem nadzora, održavanja i razvoja obale jezera, osnovali „AquaTop” d.o.o. te tako više pažnje posvećujemo ovoj našoj prirodnoj vrednosti.

Kakvi su planovi za predstojeću turističku sezonu?

– Što se tiče turističke sezone, naravno da su najvažnije lokacije naša kupališta. Termalna banja u Pačiru, otvoreni bazen u Staroj Moravici i jezero u Bačkoj Topoli privlače mnoge meštane, ali nam dolaze i turisti sa strane. Ova mesta postaju sve više zapažena. Tokom epidemije korona virusa, kada se nije moglo ići na odmor u inostranstvu, povećao se broj domaćih posetilaca. Može se reći da su mnogi tada otkrili vrednosti naše opštine. Dakle, ova mesta su veoma popularna tokom letnje sezone kupanja. Uvek pripremamo obalu jezera za sezonu, vršimo godišnje održavanje i renoviranje molova i plaže. Kao što sam pomenuo, za jezero i njegovu okolinu zaduženo je preduzeće Aqua Top. Putem programa javnih radova održavamo i čistimo obalu jezera, a posetiocima obezbeđujemo i besplatno korišćenje toaleta. Nekoliko ugostiteljskih objekata se nalazi uz plažu. Pored toga, izgrađen je i auto-kamp, koji je prošle godine delimično poslužio kao mesto održavanja nekoliko događaja.

Imate li informacije o interesovanju naših građana da postanu prozjumeri? Kakva su tu vaša očekivanja? Na koji način se sprovode planovi za poboljšanje energetske efikasnosti?

– Lokalna samouprava Opštine Bačka Topola se prošle godine prvi put prijavila na konkurs Ministarstva rudarstva i energetike, sa namerom promocije energetske efikasnosti. Ovaj konkurs je bio izuzetno popularan među građanima Opštine Bačka Topola, pa bismo želeli i ove godine konkurisati, samo sa većim iznosom, kako bi što veći broj građana dobio mogućnost za podršku.
Pomoću ovog konkursa, mnogi su mogli da zamene prozore i vrata, ali i da obnove sistem grejanja. Što se tiče obnovljivih izvora energije, veliko je bilo interesovanje građana da postave solarne panele i tako proizvode sopstvenu struju. Zapravo, ono što je na Zapadu već očigledno po pitanju energetske efikasnosti, polako počinje da se prepoznaje i širi kod nas, ali se mi svakako zalažemo za novu, efikasniju upotrebu energije i obnovljive izvore. U Opštini Bačka Topola, na primer, trenutno je u toku projekat u okviru kojeg ćemo u svim našim naseljima, javnu rasvetu zameniti energetski efikasnim rasvetnim telima.

Пројекат „Зелени пут Општине Бачка Топoла” финансира се из буџета Општине Бачка Топола.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *