Ekologija

Poljska najavila zatvaranje najveće evropske elektrane na ugalj

Poljska energetska grupacija (PGE), državna energetska kompanija i najveći proizvođač struje u Poljskoj, objavila je vremenske rokove u kojima namerava da zatvori termoelektranu na ugalj Belhatov, najveći kompleks elektrana u Evropi.
Prema podacima poljskog ministarstva za trezor, pojedini blokovi termoelektrane čija je izgradnja počela 1981. godine treba da budu isključeni u fazama od 2030. do 2036. godine.
Preduzeće PGE je najavilo i da će postepeno obustaviti i eksploataciju lignita na obližnjim površinskim kopovima u Belhatovu i Šcercovu. Taj proces takođe će teći u fazama, i treba da bude završen do 2026. dnosno do 2038. godine.
Termoelektrana Belhatov nalazi se desetak kilometara od istoimenog grada, u centralnoj Poljskoj, južno od Lođa. Rudarsko-energetski kompleks Belhatov, ujedno i najveća termoelektrana na lignit u svetu, ima 13 blokova ukupne snage 5.420 megavata.
Elektrana ujedno godišnje potroši oko 45 miliona tona uglja što je čini i najvećim pojedinačnim emiterom ugljen-dioksida u Evropi.
Uprava PGE je u saopštenju navela da je svesna socijalnih i ekonomskih posladica odluke da zatvori termoelektranu, ali da se pouzdaje u “planove za pravednu tranziciju” i da očekuje finansijsku podršku EU za napuštanje uglja kao energenta i za prekvalifikaciju radnika.
Evropska unija uspostavila je “Fond za pravednu tranziciju” (JTF) sa 17,5 milijardi evra koji treba da pomogne zemljama i regionima Unije u prelasku sa fosilnih goriva na zelenu ekonomiju.
Evropski komesar zadužen za Zeleni plan Frans Timermans ranije je upozorio da ta tranzicija ka ekološki prihvatljivoj privredi “mora da bude pravedna, ili je uopšte neće biti, pošto je ljudi neće prihvatiti”.
Poljska se, međutim, do sada nije obavezala da će u skladu sa ciljevima EU do 2050. godine dostići klimatsku neutralnost, pa postoji mogućnost da iz fonda JTF dobije samo deo novca koji bi joj inače pripao.
Pored toga, Poljska vlada se sa sindikatima dogovorila da tek 2049. godine napusti eksploataciju uglja, iako su se zemlje OECD klimatskim sporazumom iz Pariza obavezala da to učine najkasnije do 2030. godine.
Izvor: EURACTIV.com, EURACTIV.rs
Foto: Pixabay

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *