Ekologija, Ostalo

Pola milijarde dinara za energetsku efikasnost u 20 lokalnih samouprava

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, uručila je danas gradonačelnicima i predsednicima opština 20 lokalnih samouprava ugovore za finansiranje projekata za unapređenje energetske efikasnosti u objektima od javnog značaja.

Mihajlovićeva je ovom prilikom izjavila da se Vlada Srbije opredelila da povećanje energetske efikasnosti bude nacionalni cilj i prioritet, jednako važan kao i izgradnja hidroelektrana.

„Pola milijarde dinara smo obezbedili za ove projekte, koji znače uštedu energije i niže račune. Ali, znače i smanjenje emisije ugljen-dioskida za 3.000 tona, uštedu 6,9 miliona kWč, što je poređenja radi energija koju potroši 650 domaćinstava. Više od 4.000 dece imaće kvalitetniji život, zimi im neće biti hladno a leti pretoplo, a računi će biti niži nego danas“, rekla je ona.

Mihajlovićeva je dodala da su ove lokalne samouprave bile brze, efikasne i inventivne u pripremi projekata i da predstavljaju primer svima ostalima koji treba da budu aktivniji u ovoj oblasti.

„Ministarstvo će u junu kroz Upravu za energetsku efikasnost započeti realizaciju važnog projekta zamene stolarije, čime ćemo pomoći građanima i građankama, ali i privredi, da budu energetski efikasniji. Da ne trošimo četiri puta više energije nego bilo koja država u Evropi, da ne bacamo energiju kroz prozor, da čuvamo životnu sredinu i budemo racionalni“, rekla je ona.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski rekla je da su gradu Nišu ova sredstva veoma važna i da će dve gradske opštine dobiti priliku da posle više od 30 godina rekonstruišu dve škole koje pohađa 1.500 đaka, a da će grad za energente uštedeti četiri miliona dinara.

Igor Matković, predsednik opštine Velika Plana, zahvalio je na još jednoj donaciji Ministarstva, ali i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i Vladi Srbije, na očuvanju zdravlja građana uz osiguravanje budžeta i za projekte kao što je ovaj.

Zoran Semenović, predsednik opštine Šid, izjavio je da će ova opština nastaviti da stvara uslove da se deca u predškolskim ustanovama osećaju dobro i da će nastaviti da pospešuju energetsku efikasnost.

Predsednik opštine Majdanpek Dragan Popović rekao je da Majdanpek nastavlja odličnu saradnju sa ministarkom Mihajlović, izuzetno zadovoljni projektom koji je važan iz više razloga: DZ u kojem se leči 7.000 građana, zamena kotlova sa uglja na pelet, čime se smanjuje i emisija štetnih gasova. Radi se o nešto više od 12 miliona dinara.

Goran Mladenović, predsednik opštine Vladičin Han, izjavio je da je ova lokalna samouprava sukcesivno ulagala u zgradu opštinske uprave i da je sada je na red došlo unapređenje energetske efikasnosti i da se sa grejanja na električni pogon pređe na biomasu.

Ugovori za za finansiranje projekata radi unapređenja energetske efikasnosti u objektima od javnog značaja uručeni su predstavnicima 20 lokalnih samouprava: Bele Palanke, Vladičinog Hana, Vranja, Kragujevca, Gadžinog Hana, Panteleja (Niš), Svilajnca, Bajine Bašte, Majdanpeka, Palilule (Beograd), Vladimiraca, Crvenog krsta (Niš), Ljubovije, Velike Plane, Bačke Palanke, Ljiga, Šida, Novog Bečeja, Blaca i Krupnja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *