Ekologija

Ujedinite se da biste zaštitili pčele!

Pčelari u celom svetu obeležili su 20. maja Svetski dan pčela. Generalna skupština UN proglasila je ovaj dan Svetskim danom pčela 20. decembra 2017. godine. Glavni cilj manifestacije je podizanje međunarodne svesti o važnosti pčela i drugih oprašivača za bezbednost hrane čovečanstva, globalno uklanjanje gladi i brige za životnu sredinu i biodiverzitet. Zbog epidemije COVID-19, Međunarodni dan pčela, koji se slavi pod motom „Ujedinite se da biste zaštitili pčele!” (Bee Engaged) obeležava se ove godine radno. Kao organizator ovog događaja, Food and agriculture Organization of the United Nations (FAO) želi da skrene pažnju na značaj doprinosa zemalja, organizacija, istraživačkih i obrazovnih institucija, civilnog društva, privatnog sektora, poljoprivrednika, pčelara i javnosti u očuvanju pčela i drugih oprašivača.
Povodom Svetskog dana pčela, FaO je izdao knjigu o identifikaciji i kontroli bolesti pčela, koja je besplatno dostupna svim zainteresovanima, na engleskom jeziku. Knjigu možete preuzeti OVDE.
Kako se navodi na stranici Saveza pčelarskih organizacija Srbije (http://spos.info), u Srbiji se pčelarstvom bavi preko 16.000 pčelara, koji poseduju preko 1,3 miliona košnica. Oprašivanjem, pčele svake godine podignu prinose u poljoprivredi Srbije za oko 226 miliona evra. Samo jedno pčelinje društvo u Srbiji godišnje podigne prinose okolnih useva poljoprivrednika za 566 evra.
U EU u periodu 2017–2019. godine, ukupno je bilo 17,2 miliona pčelinjih društava. Ukupan broj pčelara poslednjih godina opada i broji 606.000 pčelara. Ukupna korist od pčela ostvarena oprašivačkom funkcijom, sto puta je veća od vrednosti dobijene od svih pčelinjih proizvoda zajedno.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *