Najave događaja

Podeli, pokaži da ti je stalo i uključi se

Panel diskusija „To je naša životna sredina – Podeli, pokaži da ti je stalo i uključi se“ koju u sklopu Nedelje ljudskih prava zajednički organizuju Tim Ujedinjenih nacija u Srbiji, Delegacija Evropske unije u Srbiji, Misija OEBS-a u Srbiji i Kancelarija Saveta Evrope u Beogradu održaće se sutra 4. decembra u Beogradu, u prostorijama Dorćol plaza.
Događaj je posvećen zaštiti životne sredine kao ljudskom pravu, u okviru nedelje u kojoj se obeležava 70. godišnjica od usvajanja Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima.
Svaki dan u toku nedelje ljudskih prava će biti posvećen obeležavanju nekog prava koje je garantovano Deklaracijom. Po prvi put životna sredina kao ljudsko pravo će biti obeleženo u Beogradu.
U 13 časova kada će početi prikazivanje filma “Plastični okean”, u koprodukciji Leonarda di Kaprija. Film traje sat i 45 minuta.
U 15 časova počinje panel diskusija u toku koje će se razgovarati o mogućnostima i trenutnim preprekama koje stoje na putu jačem učešću građana u donošenju odluka koje se odnose na životnu sredinu.
U panel diskusiji će učestvovati Sabina Ivanović, načelnica odeljenja, Odeljenje za procenu uticaja na životnu sredinu, Sektor za upravljanje životnom sredinom, Ministarstvo zaštite životne sredine, Saša Paunović, predsednik opštine Paraćin, Zvezdan Kalmar, Centar za ekologiju i održivi razvoj (CEKOR), Darija Šajin, iz Arhus Centra Novi Sad, Maja Dželatović, konsultantkinja, Rakita Exploration Ltd., Bor, Dragana Ratković, novinarka, Radio Televizija Vojvodine, uz moderaciju prof. Violete Orlović-Lovren.
Na skupu će učestovati predstavnici OCD, poslovnog sektora, Ministarstva zaštite životne sredine, lokalne samouprave, medija i međunarodnih organizacija i razgovarati o pozitivnim iskustvima učešća javnosti u procesu donošenja odluka koje su vezane za održivi razvoj i načine za unapređenjenje saradnje.
Da bi Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima nastavila da dobija na značaju i da bi se unapredila njena primena u cilju podizanja kvaliteta života svih ljudi, kancelarija UN-a Visokog komeserijata za ljudska prava je inicirala globalnu promotivnu kampanju, početkom 2018. godine.
Kampanja #UDHR70 će omogućiti svim akterima iz nevladinog, civilnog i vladinog sektora da pruže podršku, proslave i dalje promovišu ljudska prava.
Milisav Pajević

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *