Najave događaja

Podela besplatnih badnjaka

JP „Nacionalni park Fruška gora”, u saradnji sa zainteresovanim opštinama, podeliće za predstojeće božićne praznike građanima preko 20.000 pripremljenih badnjaka BESPLATNO, kako bi tradicija i običaji bili ispoštovani uz istovremeno očuvanje ekosistema i prirodnih vrednosti najstarijeg Nacionalnog parka u Srbiji i jedinog na teritoriji Vojvodine.
Za građane Novog Sada podela besplatnih badnjaka biće na uglu ulice Modena i Zmaj Jovina u četvrtak (06.01.2022. godine) u 09.00 časova.
Stručna lica JP „Nacionalni park Fruška gora” pripremili su badnjake sečom hrasta isključivo na onim površinama na kojima je to po planu gajenja predviđeno, kako ne bi bile ugrožene prirodne vrednosti Nacionalnog parka.
Napominjemo da će Čuvarska služba Javnog preduzeća NP Fruška gora zajedno sa policijom u tri smene/24 časa vršiti intezivnu kontrolu prostora (posebno delova gde se nalaze mlade hrastove sastojine), kako bi se sprečila svaka nedozvoljena seča hrastovih stabala.
Organizovana je podela besplatnih badnjaka u Opštinama Sremski Karlovci (gradski trg), Irig (park), Sremska Mitrovica (gradski trg), Ruma (gradski trg) i Šid (trg).
U toku noći 5.-6.01.2022.god u ranim jutarnjim časovima (već od 04.00č) organizovana je podela besplatnih badnjaka za sve one koji nameravaju da se upute u šumu, pripremili smo 5.000 badnjaka kako bi tradicija i običaji bili ispoštovani uz prevenciju ekološke štete bespravnim sečenjem. Besplatni badnjaci će se deliti na punktovima na teritoriji Nacionalnog parka Fruška gora na sledećim lokacijama:
– Iriški Venac (Informativni centar JPNPFG),
– Zmajevac,
– Crveni Čot,
– Ležimir (raskrsnica),
– Rohalj baze.
APELUJEMO da se običaj seče badnjaka prepusti stručnim licima u skladu sa planskim uzgojem šuma na području Nacionalnog parka i podsećamo da je suština ovog najradosnijeg hrišćanskog praznika upravo u međusobnom darivanju, razumevanju i ljubavi kako jednih prema drugima tako i svih nas prema prirodi i njenoj zaštiti.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *