Ekologija

Planeta u plamenu

Naša Planeta ponovo je u plamenu. Zapravo, čini se kao da i nije bilo prekida – uvek je negde gorelo… Smena godišnjih doba prouzrokovala je smenu prostora koji su bili izloženi velikim vrućinama i sušama. Posledično, nakon australijskog buša i Patagonije tokom zime, počeo je da gori Mediteran, Sibir, Kanada… U Africi i Brazilu sporadični požari tinjaju tokom cele godine.
Mediteran – inferno
Uzroke katastrofe u Turskoj ili Kanadi nije teško pogoditi… Dugotrajne visoke temperature isušile su vegetaciju, a požar je mogao da bukne zbog nemarno bačenog opuška, čak i usled prelamanja zraka sunca u odbačenoj limenci. Samo poslednjih dana zabeleženo je više od 800 požara. Dok ispisujemo ove retke Turska je u verovatno najvećoj krizi u poslednjih 80 godina. Kriza je i humanitarna i ekološka. U plamenu se gase životi i ekosistemi, nestaje imovina i nada da će, kao i svaki put do sada, priroda učiniti svoje…
Klimatske promene pogoduju paljevini i širenju požara. Očigledno ubrzanje promena naše stabilne klime potvrđuje da smo – kad je reč o klimatskim vanrednim situacijama – u velikom problemu. Pregrejali smo planetu i sopstvenim lošim odlukama stvorili ekološki neizvesnu budućnost. Stručnjaci se slažu da će ovaj put pomoć prirode izostati.
Evropska komisija je poslala kanadere, helikoptere i vatrogasne ekipe u Italiju, Grčku, Albaniju i Severnu Makedoniju kako bi tim zemljama pomogla u gašenju šumskih požara. Sardinija je u plamenu, požari su zabeleženi u Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori, Bugarskoj… Južna obala Turske je najugroženija. Borove šume antalijskog okruga Manavgat nestaju u vatrenoj stihiji, a plamen proždire i sela i turistička naselja… Požar je zahvatio termoelektranu Kemerkoy. Kada se jedan šumski požar stavi pod kontrolu, drugi počne da se rasplamsava. Prema podacima Evropskog sistema o šumskim požarima samo tokom poslednjih dana jula i početka avgusta zabeležena su 132 odvojena požara.

Photo by Sippakorn Yamkasikorn on Unsplash

Ostatak teksta možete pročitati u novom broju magazina eEkolist.
Prijavite se na mailing listu i mi ćemo vam poslati vaš besplatan primerak.
Prijave na: redakcija@ekolist.org

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *