Ekologija

MEĐUNARODNI DAN MLADIH U ZNAKU ODRŽIVE PROIZVODNJE I HUMANOSTI

Mladi istraživači Srbije (MIS) obeležili su Međunarodni dan mladih u volonterskom kampu “Bašta može svašta”, gde se volonteri bave proizvodnjom organskog voća i povrća namenjenog mališanima obolelim od raka koji borave u NURDOR roditeljskim kućama. Na taj način, Mladi istraživači Srbije su svoje tradicionalne volonterske aktivnosti u prirodi povezali sa ovogodišnjom temom Međunarodnog dana mladih – uloga mladih u inovacijama u proizvodnji hrane za zdravlje ljudi i planete.

“Kroz ovaj kamp u kom MIS sarađuje s udruženjem “Bašta može svašta” želimo da promovišemo volontiranje i zdrav život, ali i uključivanje u život lokalne zajednice. U vreme kada na globalnom nivou shvatamo da postoji znak jednakosti između zdrave životne sredine i našeg sopstvenog zdravlja, važno je da mladi izađu napolje, povežu se s prirodom, i doprinose i drugima i životnoj sredini, jer je upravo zajedništvo najbolji način da učinimo svet boljim mestom”, kaže koordinatorka volonterskih programa u Mladim istraživačima Srbije, Marija Perić.

U okviru proslave, predstavljen je i rad lokalne neformalne grupe žena koje se bave starim zanatima, a organizovane su i radionice slikanja i igara učiteljica i đaka OŠ “Milovan Glišić” iz Valjevske Kamenice.

“Kada pogledate ove mlade ljude na ovom kampu i kad vidite čemu su se oni posvetili, osećate sreću i ushićenje jer postoji neko ko će nastaviti da svojim znanjem unapređuje svoju zemlju i svoje ljude, da širi ono pozitivno i ostavi iza sebe nešto što nova pokolenja treba da nauče”, rekla je u obilasku kampa pomoćnica ministra omladine i sporta za sektor omladine, Snežana Žugić. 

Ona je podsetila da su ove godine povećana sredstva u budžetu za inicijative omladine i izrazila nadu da će se taj trend nastaviti i sledeće godine. “Zadovoljni smo što vidimo da uložena sredstva imaju rezultate i ovom prilikom želim da pozovem mlade da budu maštivitiji, da dobro razmišljaju, da dolaze do novih ideja kako bi konkurisali i napravili pomak napred u razvoju našeg društva”, dodala je ona.

Međunarodni dan mladih obeležava se u okviru „Nacionalnog programa volontiranja mladih: Mladi su zakon 2021“ koji sprovode Mladi istraživači Srbije zajedno sa partnerima Pokretom gorana Vojvodine iz Sremskih Karlovaca, TIM42 iz Leskovca, GM Optimist iz Gornjeg Milanovca i Centrom za građansko delovanje iz Obrenovca, uz podršku Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije.

Letnji volonterski kampovi Mladih istraživača Srbije su i dalje otvoreni, a više informacija o kampovima i načinu prijave zainteresovani mogu pronaći na sajtovima mis.org.rs i kampovi.mis.org.rs.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *