Bačka Topola

Park prirode „Bačkotopolske doline”

Odlukom Skupštine Opštine Bačka Topola, sredinom aprila 2017. godine, proglašena je zaštita Parka prirode „Bačkotopolske doline”. Park prirode zauzima 522,2 hektara, sa zaštitnom zonom od dodatnih 1.566 hektara.
Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije pozdravilo je odluku o zaštiti jer se na ovom prostoru, od 148 registrovanih vrsta, čak 75 gnezdi u zaštićenom području. Ostalim vrstama služi kao mesto ishrane tokom godine ili za vreme seobe, a među značajnim gnezdaricama, ističu se vodeni bik, patka njorka, barski petlić i modrovoljka. Značajna je mešovita kolonija mrke čaplje i gaka, a mnoge vrste ptica značajne su u nacionalnim i međunarodnim razmerama.
Pored 123 vrste strogo zaštićene u Srbiji, 50 vrsta se nalaze na SPEC listi (vrste značajne za zaštitu u Evropi), a 23 vrste su na spisku Dodatka I Direktive o pticama.
Podsetimo da je Ekološko društvo „Arkus” još pre tri decenije počeo da istražuje prirodna dobra, floru i faunu Opštine Bačka Topola. Nakon nekoliko godina već su imali konkretne podatke o veoma značajnom ptičijem fondu, kao i o biljnom svetu karakterističnom za lesne doline. Tokom godina su održavali stalni kontakt sa Zavodom za zaštitu prirode Vojvodine, kao i sa Odsekom za biologiju Prirodno-matematičkog fakulteta, Univerziteta u Novom Sadu. Pre oko 15 godina imali su dovoljno podataka da, u saradnji sa Zavodom, pokrenu postupak zaštite.
U međuvremenu se taj proces usporio, i propisi su menjani, ali suština je da je pre oko pet godina u okolini topolskog jezera stvorena zaštićena teritorija pod imenom Park prirode „Bačkotopolske doline”. To je veliki uspeh svih učesnika u ovom procesu, a pre svih aktivista Ekološkog društva „Arkus”.

Пројекат „Зелени пут Општине Бачка Топoла” финансира се из буџета Општине Бачка Топола.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *