Ekologija

ORAO KRSTAŠ SVE BROJNIJI U NAŠIM KRAJEVIMA

Tokom terenskog rada ornitologa Zavoda za zaštitu prirode Vojvodine, početkom februara 2023. godine, zabeležena je značajna koncentracija orlova krstaša u banatskom Potisju. U prostranom mozaiku njiva, livada i šumaraka, između Bočara i Novog Bečeja, zabeleženo je čak pet različitih jedinki. Pronađena su i dva novonapravlјena gnezda na drvoredu, koja potiču od jednog para. Na osnovu izgleda, ponašanja i međusobnog odnosa ovih ptica, pretpostavlјa se da se formirao još jedan teritorijalni par, čije gnezdo tek treba pronaći.

Orao krstaš je najređa ptica grablјivica koja se gnezdi u Srbiji. Nekoliko postojećih parova naselјava trenutno samo  severni Banat u Vojvodini. Do pre dve godine postojala su samo tri para, da bi stručnjaci Zavoda tokom 2022. godine otkrili još dva i potvrdili da se ova vrsta širi na jug.

Ovogodišnje posmatranje potvrđuje da je populacija orla krstaša u Srbiji i dalјe u fazi polaganog oporavka.

Zavod će, kao i do sada, u saradnji sa brojnim partnerima i zainteresovanim stranama učiniti sve da se postojeće i novoformirane teritorije orla krstaša u Vojvodini sačuvaju i da mi kao društvo učinimo sve što je do nas da pomognemo ovoj veličanstvenoj ptici da povrati „staru slavu“ i nastavi s povratkom na naše prostore. 

Foto: dr Slobodan Puzović

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *