Projekti

OPŠTINE SA NULA OTPADA: Mini projekat recikliranja u srednjoj školi Krupanj

Male gradske sredine su često zanemarene u odnosu na velike, što zbog nedostatka prilika za obrazovanje, zaposlenje i razvoj karijere, tako i zbog nedostatka kulturnih i zabavnih sadržaja što manje lokalne zajednice čini neprivlačnim za život. Međutim, kada veliki urbani gradovi postanu prenaseljeni, javljaju se problemi poput zagađenog vazduha, saobraćajnih gužvi, nemogućnosti uzgajanja organskih prehrambenih proizvoda, ali i onaj najuočljiviji problem – generisanje velikih količina komunalnog otpada koji zahteva adekvatno zbrinjavanje. Pred ovakvim izazovima, građani beže nazad u manje lokalne zajednice u potrazi za zdravijom životnom sredinom.

Sa druge strane, ni mali gradovi u Srbiji, kao što je Krupanj, nemaju dobro organizovan sistem upravljanja otpadom. Na tragu rešenja ovog problema jedan od ključnih koraka je edukacija lokalnog stanovištva o važnosti i zaštiti životne sredine, te o adekvatnom načinu odlaganja otpada. S ciljem edukacije mladih generacija i osveštavanja značaja zaštite životne sredine, projekat Opštine sa nula otpada predvidio je celi set aktivnosti koji adresira potrebe srednjih škola za adekvatnom edukacijom. Jedna od 6 pilot škola projekta je i Srednja škola Krupanj.

U ponedeljak i utorak, 30. i 31. januara 2023. godine, projektni tim je prisustvovao dodeli opreme za reciklažu i održao je Radionicu o značaju reciklaže i konceptu nula otpada za učenike škole.

Na teorijskom delu radionice, Nikola Gluvaković i Saša Lekić ispred projekta Opštine sa nula otpada, upoznali su učenike i profesore Srednje škole Krupanj sa svrhom i ciljevima projekta, te održali predavanje o reciklaži, cirkularnoj ekonomiji, konceptu nula otpada i zelenom preduzetništvu. Zamisao ovog dela radionice je bila da se učenici upoznaju sa novim principima iz oblasti upravljanja otpadom, održivog razvoja i zaštite životne sredine, kao i mogućnostima koje donose nove tehnologije i nauka. Pored toga, učenicima je skrenuta pažnja i na pozitivne primere preduzeća iz Srbije, koji već uveliko u svojem poslovanju primenjuju prakse po modelu cirkularne ekonomije. Inspirativna predavanja motivisala su učenike da podele i vlastite ideje koje mogu pomoći razvoju njihove lokalne zajednice.

Nakon teoretskog dela Radionice, predstavnici Polyhedra d.o.o. i Inženjera zaštite životne sredine zajedno su predstavili učesnicima radionice upotrebu i primenu opreme nabavljene za praktičnu nastavu. Oprema, koju je pilot škola dobila kroz projekat, obuhvata šreder i injektor. Svrha ove opreme je da učenici i profesori škole steknu drugačiji pogled na plastični otpad koji svakodnevno odlažu u kante i kontejnere i uvide da plastični otpad reciklažom može dobiti novu upotrebnu i materijalnu vrednost. Korišćenjem šredera, plastični otpad se usitnjava na sitne granule, koje se potom stavljaju u cev injektora. Injektor na visokoj temperaturi topi plastične granulate do izvesne mere i kao rezultat toga se dobija pasta koja se sipa u kalupe nakon čega nastaju potpuno novi proizvodi. Na ovaj način se može doprineti smanjenju količina plastike koja završava na deponijama, pa i u prirodi, tako što se mogu dobijati novi proizvodi u drugačijem obliku uz pomoć reciklirane plastike. Rešavanje ovog problema već u školskim klupama imaće značajan uticaj na razvoj ekološke svesti u Krupnju.

Projekat Opštine sa nula otpada finansira Evropska unija u okviru IPA programa prekogranične saradnje Srbija – Bosna i Hercegovina 2014-2020 sa ciljem postizanja dugoročne resursne efikasnosti u sektoru upravljanja otpadom. Kroz primenu zajedničkih akcija baziranih na principima nula otpada i cirkularne ekonomije, projekat zajedno implementiraju Centar za energiju, okolinu i resurse – CENER 21 iz Sarajeva (BiH) i Inženjeri zaštite životne sredine – EEG iz Novog Sada (Srbija). Projektom se nastoji ojačati održivi razvoj u preko 90 jedinica lokalne samouprave prekograničnog područja Srbija – BiH. Implementacija je započela 1. marta 2021. godine, a trajaće 24 meseca. Telo za ugovaranje projekta je Ministarstvo finansija Republike Srbije (CFCU). Ukupni budžet projekta je 413.608,44 EUR, od čega je Evropska unija obezbedila 351.567,17 EUR bespovratnih sredstava.

Uz slogan Brojimo do nula, u okviru projekta je pokrenuta kampanja na društvenim mrežama Facebook i LinkedIn koja ima za cilj jačanje javne svesti u prekograničnom području. Da redovno primate obaveštenja o realizaciji projektnih aktivnosti i postignutim rezultatima, pretplatite se na projektni bilten.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *