Ekološki promoteri grada - Ruma

Održana radionica o pripremi lokalnog strateškog dokumenta za upravljanje zemljištem u Opštini Ruma

U okviru nemačko-srpske saradnje Opština Ruma je uključena u jedan od projekata koji se bavi izradom strateških dokumenata u vezi upravljanja poljoprivrednim zemljištem.

Nemačka organizacija za tehničku saradnju (GIZ) organizovala je 6. septembra u Rumi radionicu o pripremi lokalnog strateškog dokumenta za upravljanje zemljištem u Opštini Ruma, a radionici su prisustvali predstavnici Opštinske uprave, javnih preduzeća “Plan” i “Parking i infrastruktura”, Poljoprivredne stručne službe i Opštinskog pravobranilaštva.

Opština Ruma će među prvima u Srbiji imati dokument koji će regulisati upravljanjem zemljištem i to na lokalnom nivou. Ovakav dokument, trebalo bi da imaju sve opštine u Srbiji, a on bi trebao da doprinese balansiranom urbanom i ruralnom razvoju, tvrdi Anica Milenković iz GIZ-a.

“Ruma nam je jako interesantna, zato što znamo da je poljoprivreda ovde dosta razvijena, a sa druge strane imamo mnogo dobrih industrijskih projekata. Zadovoljni smo kako je sve otpočeto, u izradi dokumenta se služimo evropskim praksama i standardima. Ravnomeran razvoj omogućiće da se ljudi osećaju dobro i u selu i u gradu”, rekla je Anica Milenković.

Šef Odeljenja za lokalni ekonomski razvoj Dragan Kosanović je istakao da su na prvoj radionici definisani osnovni problemi, ali i pozitivna iskustva u Opštini Ruma.

“Svaka lokalna samouprava ima neke svoje specifičnosti, pa tako i Ruma. Definisali smo osnovne probleme i apostrofirali pozitivne elemente, ono što nas je izdvojilo u odnosu na druge opštine i gradove. U tom strateškom dokumentu ćemo definisati neke osnovne ciljeve za razvoj u ovoj oblasti i definisati mere kako bi unapredili i pospešili razvoj i na kraju dobili što bolji efekat iz celog projekta”, poručio je Kosanović.

Projekat pod okriljem GIZ-a će trajati do kraja 2018. godine, a vrednost je procenjena na blizu tri miliona evra.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *