Ekologija

Odakle potiče zagađenje

U Srbiji se na većini mernih mesta, gde postoje automatske stanice za ispitivanje aerozagađenja, u poslednji 30 sati registruju velike koncentracije suspendovanih čestica (PM), koje značajno prelaze granične vrednosti.
Specifičnost trenutnog aerozagađenja je to što u masi PM-a dominiraju krupnije čestice, dok su čestice do PM 2,5 manje zastupljene, što nije bio slučaj do sada.
Nakon identifikacije mogućih izvora zagađenja, lokalnih i onih iz okruženja, kao i analize osnovnih meteo parametara, posebno brzine i pravca vetra, može se pretpostaviti da je dominantan izvor, pored individualnih ložišta i resuspendovana prašina, koja i inače u naseljenim mestima spada u veće zagađivače. S obzirom da su padavine koje smo imali prethodnih dana sve polutante iz vazduha spustile na zemlju, topljenjem snega i sušenjem površine tla jak vetar doveo je do reemisije, odnosno ponovnog vraćanja PM čestica u prizemnom sloju atmosfere.
Sa mernih stanica koje uzorkuju PM čestice, uzeti su uzorci kako bi se uradila analiza sadržaja čestica koja će nam dati tačniju i lakšu procenu udela pojedinih izvora zagađenja o čemu ćemo obavestiti javnost.
Takođe, procenjujemo da će se stanje zagađenosti vazduha popraviti sa očekivanom promenom meteo uslova. Savet lekara je da se manje vremena provodi napolju.
Photo by Zoya Loonohod on Unsplash

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *