Najave događaja

Novogodišnje brojanje ptica

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije drugu godinu zaredom organizuje jedinstveno takmičanje u zimskom prihranjivanju ptica koje ove godine ima praznični karakter, „Ptice moje hranilice – Novogodišnje brojanje ptica“.
Za početak je potrebno postaviti jednostavnu hranilicu za ptice i redovno ih prihranjivati neslanim, sirovim hranivima poput semenki suncokreta, pšenicom, lomljenim kukuruzom, prosom, orasima, kikirikijem. Hranilica će sigurno olakšati potragu za hranom pticama tokom zimskih meseci, ali će učiniti i vaš život ispunjenijim. Posmatranje ptica ima blagotvorno dejstvo na psiho-fizičko zdravlje ljudi i čini svojevrsnu vezu čoveka sa prirodom.
Takmičenje traje od 15. decembra 2020. godine do 15. januara 2021. godine i u njemu mogu učestvovati osobe svih uzrasta sa teritorije Republike Srbije. Da biste učestvovali u takmičenju, potrebno je da posmatrate ptice koje posećuju vašu hranilicu i svoja zapažanja zabeležite popunjavanjem izveštaja koji možete pronaći OVDE.
„Učesnik u takmičenju je svako ko najmanje jednom pošalje izveštaj sa hranilice. Najbolje je da jednom sedmično pošaljete najbolji zabeleženi rezultat za tu sedmicu. Za sigurniju i lakšu identifikaciju ptica koje dolaze na hranilicu možete koristite besplatnu aplikaciju Ptice na dlanu’“, savetuje Nataša Jančić, organizatorka takmičenja iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.
Cilj takmičenja je da se motivišu građani da prihranjuju ptica tokom zimskih meseci, ali i da na taj način obrate pažnju na prirodu u svom okruženju. Velika senica, vrabac pokućar, severna zeba, zelentarka, češljugar, batokljun, brgljez, crvendać, kos, samo su neke od vrsta koje će ove zime boraviti u vašem komšiluku. Ptice su najbolji ambasadori zaštite prirode, a ovo je sjajna prilika da ih upoznate tako što ćete im ponuditi hranu.
„Takmičenje ’Ptice moje hranilice’ prošle godine trajalo je 12 sedmica. Tokom tog perioda, učesnici su izbojali više od 12.000 jedinki ptica i zabeležili 48 različitih vrsta na svojim hranilicama“, kaže Jančić i dodaje: „Podaci koje takmičari šalju u svojim izveštajima izuzetno su značajni. Informacije poput vrsta koje posećuju hranilicu, njihove brojnosti i ponašanja važni su podaci koj služe za procenu ugroženosti populacija ptica i njihovu zaštitu“.
Beleženje ptica koje dolaze na hranilicu nije jedina kategorija u kojoj se možete oporobati. Pobednici takmičenja „Ptice moje hranilice“ biraće se u sledećim kategorijama: 1) hranilica sa najviše različitih vrsta; 2) hranilica sa najviše jedinki ptica; 3) najlepša fotografija na fotokonkursu; 4) likovno/literarni konkurs za decu.
Pobednike u svim kategorijama čekaju zanimljive nagrade. Više informacija o takmičenju možete pronaći OVDE.
Foto: Dejan Sklopić – Velika senica (Parus major)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *