Kompanije

Neoplanta je dobila IPPC dozvolu kao potvrdu za kvalitet i posvećenost

Kompanija Neoplanta uspela je ono što nijedna druga mesna industrija u Srbiji nije – da dobije integrisanu dozvolu za prevenciju i kontrolu zagađenja životne sredine (IPPC), koja predstavlja najviši evropski standard u oblasti ekologije. Ova dozvola stigla je kao dokaz da Neoplanta iz godine u godinu ulaže mnogo ne samo u kvalitet proizvoda već i u „zelene projekte“, kao i da predstavlja kompaniju koja brine o svom gradu, Novom Sadu, i sugrađanima.
Prema rečima direktora sistema upravljanja i održivog razvoja, Nenada Juhasa, IPPC dozvola je potvrda dugogodišnjeg nastojanja ove novosadske kompanije da odgovorno posluje i vodi računa o svojoj okolini.
“Godinama težimo da ulaganjem održimo proizvodnju na visokom nivou kako bismo imali odlične rezultate na svim nivoima poslovanja. Ne pravimo nijedan kompromis u kontroli kvaliteta sirovina i krajnjih proizvoda jer imamo samo jedan cilj – da do naših potrošača stignu zdravi, kvalitetni i bezbedni proizvodi. Zbog toga, šta god da radimo, trudimo se da poslujemo na način koji će biti najbolji za naše porodice, nas, ali i čitavu lokalnu zajednicu. IPPC dozvolu smo dočekali kao svojevrsnu nagradu i priznanje da je Neoplanta ekološki osvešćena kompanija, na šta smo široooko ponosni”, kaže Juhas.
Kompanija Neoplanta morala je da ispoštuje visoke kriterijume u oblasti zaštite životne sredine kako bi dobila ovu značajnu dozvolu.
“Kada ste u jednoj kompaniji zaduženi za sistem upravljanja i za održivi razvoj, ulažete sav napor da se za tu kompaniju vezuju samo reči u superlativu. I zato ste ponosni kada počne da vam se pripisuje opis da ste jedina mesna industrija u Srbiji sa IPPC dozvolom. U tom trenutku je manje bitno da li je dozvolu bilo teško dobiti jer znate da je njen značaj veliki.”
Do IPPC dozvole put kompanije Neoplanta je vodio preko brojnih projekata, koje su pokrenuli još 2010. i čiju su vrednost prepoznali.
“Za ovih 12 godina naša ulaganja u ove projekte iznosila su preko 20 miliona evra. Jedno od značajnijih ulaganja predstavlja i savremeno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda koje sprečava uništavanje biodiverziteta u kanalu Dunav-Tisa-Dunav, kao i u smanjenje emisije CO2, u čiju je realizaciju uloženo 2,5 miliona evra. Ovo nije jedini zeleni projekat koji smo realizovali. Sa ponosom ističemo i sadnju platana na Štrandu, kao i donaciju bicikala najboljim učenicima srednjih i osnovnih škola, kako bismo ih inspirisali da slobodno vreme provode u prirodi. Malo vožnje biciklom, široooko uživanje u našim kvalitetnim i ukusnim proizvodima dok prave pauzu, kao i mnogo poverenja u nas kao prehrambenu industriju iz dana u dan nas podstiče da ne odustajemo od “zelene strategije”, koja Novom Sadu, ali i široj zajednici donosi velike benefite”, ističe Juhas.
Kompanija Neoplanta je članica Nelt Grupa koja posluje kroz 18 kompanija na 12 tržišta Evrope i Afrike, sa više od 4.500 zaposlenih.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *