Ekologija

Nema leka za krivolov ptica

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije i ove godine sprovodi praćenje krivolova prepelica uz korišćenje zakonom zabranjenih elektronskih vabilica. Tokom avgusta otkriveno je 46 slučajeva krivolova, što u odnosu na ranije godine pokazuje povećanje. Krivolov prepelica dešavao se u 22 opštine, a pronađeno je ukupno 56 uređaja.
Ove godine, kao i godinama unazad, najgora situacija je u opštini Trstenik gde u gotovo svakom selu krivolovci postavljaju vabilice. Tokom avgusta u selima trsteničke opštine zabeleženo je čak 11 slučajeva krivolova prepelica. Na crnoj listi sledi opština Varvarin sa 5 slučajeva, Bački Petrovac sa 4 i Malo Crniće sa 3 otkrivena slučaja.
Da je sutuacija zabrinjavajuća svedoči i upozorenje lovcima koje je uoči početka lovne sezone na prepelicu došlo iz Lovačkog saveza Srbije. Krovni savez lovaca podsetio je svoje članove da su elektronske vabilice zakonom zabranjene i da svako kršenje zakona za sobom povlači posledice, kao i da Lovački savez Srbije korišćenje elektronskih vabilica oštro osuđuje.
Krivični zakonik Republike Srbije elektronske vabilice prepoznao je kao sredstvo za masovno uništenje divljači. Ovi uređaji služe da oglašavanjem tokom noći na određenu lokaciju privuku i zadrže veliki broj prepelica koje narednog jutra budu ubijene. Vabilice zavaravaju prepelice koje se preko Evrope sele za Afriku da na toj lokaciji ima hrane, da tu mogu da se odmore i da je okruženje bezbedno.
Predviđene kazne za ovakav vid krivičnog dela su od šest meseci do tri godine zatvora, dok lovačka udruženja mogu da se terete za privredni prestup.
Sezona lova na prepelice počinje 1. avgusta i traje do 30. septembra, a prema podacima kojima raspolaže Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, širom Srbije krivolovci postavljaju i koriste više od 800 elektronskih vabilica.
U Srbiji se svake godine u krivolovu ubije više od 60.000 prepelica, a kada se tom broju pridoda i oko 45.000 zvanično odstreljenih jedinki, jasno je da se populacija ove ptice selice masovno i bezobzirno uništava.
Društvo za zaštitu ptica poziva građane da prijave sve slučajeve ugrožavanja i stradanja divljih ptica.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *