Ekologija

Nastavlja se projekat ENVAP 3

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan i ambasador Švedske u Republici Srbiji Jan Lundin potpisali su sporazum kojim se nastavlja projekat ENVAP 3, i omogućava dalja ekspertska pomoć Švedske u procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji u oblasti zaštite životne sredine.
Kako je predviđeno potpisanim sporazumom, projekat „Pripreme za pregovore vezano za proces pristupanja Srbije Evropskoj uniji, Faza 3, Program pristupanja u oblasti zaštite životne sredine (ENVAP3)“ biće sproveden do kraja aprila 2022. godine, i podrazumevaće praćenje sprovođenja Pregovaračke pozicije, kao i podršku sprovođenju određenih prioritetnih akcija.
Ministar Goran Trivan uputio je zahvalnost Švedskoj i njenom ambasadoru u Srbiji Janu Lundinu na kontinuiranoj pomoći i podršci u procesu pristupanja Evropskoj uniji, naglašavajući da je Švedska jedan od glavnih parnera Srbije u postizanju evropskih ekoloških standarda i rešavanju najznačajnih pitanja u oblasti zaštite životne sredine. Ukazujući da su pregovori za pristupanje Evropskoj uniji put ka unapređenju životne sredine kao jednog od osnovnih preduslova zdravlja stanovništva, ministar je istakao značaj pomoći Švedske kroz ENVAP projekat u izradi Pregovaračke pozicije koju je Srbija dostavila Briselu januara 2020. godine. Trivan je dodao da je u Briselu ocenjeno da je Srbija izrazila veliku povećenost, brzinu u izradi Pregovaračke pozicije i dostavila kvalitetan dokument koji je dobar osnov za dalji proces priprema za otvaranje Poglavlja 27. Međutim, kako je rekao ministar, iako je izrada Pregovaračke pozicije bila teška i kompleksna, dalje predstoji pregovaranje, kao važniji i daleko delikatniji posao. On je izrazio očekivanje da će se imati u vidu velika posvećenost Srbije i njeni realni kapaciteti, i u nastavku priprema za otvaranje Poglavlja 27-životna sredina i klimatske promene, dodeliti više prelaznih perioda. „Ministarstvo više nego ozbiljno pristupa ovom zadatku, jer smatramo da je on životno važan za Srbiju. Ta posvećenost je prepoznata, i zato smo dobili tako dobre početne uslove za pregovaranje, te očekujem da taj broj prelaznih perioda bude i moguć“, istakao je ministar, i zaključio da će novi period relizacije programa ENVAP 3 na temelju duboke i prijateljske saradnje sa Švedskom, pomoći da Srbija bude uspešna u tom procesu.
Jan Lundin izrazio je zadovoljstvo zbog potpisivanja sporazuma kojim se produžava ENVAP program za još jedan period, i nastavka saradnje Švedske sa Srbijom u oblasti zaštite životne sredine. Kako je naglasio, Švedska ulaže dva miliona evra godišnje u ekološku reformu u Srbiji, što je čini stabilnim i najvećim bilateralnim partnerom naše zemlje u ovoj oblasti. Ambasador je ocenio da izrada Pregovaračke pozicije Srbije u oblasti zaštite životne sredine i njeno blagovremeno dostavljanje Briselu predstavlja veliki uspeh, i izrazio očekivanje da će se ovakav rad nastaviti istim tempom i ubuduće.
Ambasador je ukazao da će Švedska nastaviti saradnju sa Srbijom u ovoj oblasti „jer je to u našem interesu, interesu Srbije i interesu EU“, i zaključio, „ako budemo radili kao što smo do sada radili sa Ministarstvom, biće to uspešan i radostan proces koji će doneti mnogo novih radnih mesta“.
U nastavku ovog susreta, organizovana je video konferencija preko društvene mreže Instagram, tokom koje su ministar Goran Trivan i ambasador Jan Lundin odgovarali na brojna pitanja u vezi sa zaštitom životne sredine. Ministar i ambasador su u otvorenom i neposrednom obraćanju zainteresovanim pratiocima Instagrama detaljno odgovarali na pitanja koja su se odnosila na kvalitet vazduha, rad malih hidroelektrana u zaštićenim područjima, pošumljavanje i stanje zelenih površina u urbanim sredinama, rešavanje ekoloških problema u nekim lokalnim sredinama, ekološki aktivizam mladih, a bilo je i pitanja o švedskim iskustvima i poređenju kvaliteta životne sredine u Srbiji i Švedskoj.
U okviru projekta ENVAP 3 koji je započet 2016. godine, podržana je izrada Pregovaračke pozicije za Poglavlje 27, koja je početkom godine uspešno završena i nakon usvajanja na sednici Vlade januara ove godine, dostavljena Savetu Evropske unije na dalje razmatranje. U aktivnostima koje su realizovane u okviru projekta bilo je uključeno više od 3.000 različitih učesnika, od predstavnika ministarstava i institucija, do nevladinog sektora i lokalnih zajednica. Ovaj kompleksni dokument, u čijoj je izradi tokom više od dve godine učestvovalo 28 institucija i preko 150 ljudi, sadrži strateška dokumenta iz oblasti ključnih za kvalitet i zaštitu životne sredine. Švedska je za proteklih devet godina u okviru ENVAP projekta uložila 4,5 miliona evra kako bi podržala napore Vlade Republike Srbije u pogledu pripreme za jedno od najzahtevnijih pregovaračkih poglavlja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *