Ekologija

Domaćini broje gnezda lasta

Jedna lasta ne čini proleće, ali ukoliko imate jedno aktivno gnezdo seoskih lasta u svom domaćinstvu do 15. juna možete učestvovati u takmičenju „Domaćinstvo koje su laste izabrale“. Ovo neobično nadmetanje četvrtu godinu zaredom organizuje Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije. Srećno domaćinstvo sa najviše aktivnih gnezda seoskih lasta biće nagrađeno pobedničkim priznanjem i tonom kukuruza.
„Ovim simboličnim takmičenjem želimo da pohvalimo mala seoska domaćinstva koja se poljoprivredom bave na tradicionalan način i zahvaljujući čijoj pažnji i ljubavi seoske laste i dalje opstaju na našim prostorima. Domaćinstvo sa najviše gnezda nagradićemo tonom kukuruza“, kaže Milan Ružić, izvršni direktor Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, i dodaje: „U prethodne tri godine, koliko organizujemo ovo takmičenje, pokazalo se da je tona kukuruza odgovarajuća nagrada jer su sva pobednička domaćinstva bila stočarska i kukuruz je više nego dobrodošao“.
Prijave na takmičenje se vrše putem onlajn formulara ili pozivom na telefon 011/33-43-902 do 15. juna. Кonačni rezultati takmičenja biće objavljeni do 21. juna na stranici www.pticesrbije.rs i u sredstvima javnog informisanja.
Veličina populacije seoske laste u Srbiji procenjuje se na 150.000 do 230.000 parova. Mala ptica pevačica karakterističnog dugog i račvastog repa dostiže masu od oko 20 grama, no svake godine prevaljuje hiljade kilometara od podsaharske Afrike gde zimuje do Srbije gde se gnezdi. U gnezda, koja pravi od blata, polaže u proseku 5 jaja iz kojih se nakon 13 do 15 dana izležu mladunci. Seoske laste žive u proseku 4 godine.
Nekada se su se godišnja doba ili vremenske prilike određivale na osnovu prisustva i ponašanja seoskih lasta. Danas na osnovu njihove brojnosti zaključujemo kako utičemo na prirodu. Usled moderne poljoprivrede i zamiranja stočarstva ova vrsta u Srbiji i Evropi nestaje. Seoskim lastama se dugoročno može pomoći ukoliko podržimo opstanak malih poljoprivrednika i očuvamo tradicionalan način bavljenja poljoprivredom.
—–
—–
Link do pravila takmičenja: http://pticesrbije.rs/2020/06/02/pravila-takmicenja-domacinstvo-koje-su-laste-izabrale-2020/
Link do onlajn formulara za prijavu na takmičenje: https://forms.gle/zRQd4TNscQyf34mv6

Foto: Čeda Vučković, seoska lasta (Opovo)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *