Projekti

Nastavak švedske podrške na putu ka Evropi

Projekat ENVAP 3, kojim se omogućava dalja ekspertska pomoć Švedske u procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji u oblasti zaštite životne sredine, nastavlja da se sprovodi; budući da su ministar zaštite životne sredine Goran Trivan i ambasador Švedske u Republici Srbiji Jan Lundin potpisali su sporazum. Predviđeno je da projekat „Pripreme za pregovore vezano za proces pristupanja Srbije Evropskoj uniji, Faza 3, Program pristupanja u oblasti zaštite životne sredine (ENVAP3)” bude sproveden do kraja aprila 2022. godine, i podrazumevaće praćenje sprovođenja Pregovaračke pozicije, kao i podršku sprovođenju određenih prioritetnih akcija.
Ministar Trivan je podsetio da su Švedska i njen ambasador u Srbiji Jan Lundin kontinuirano pomagali i podržavali Srbij u procesu pristupanja Evropskoj uniji, naglašavajući da je Švedska jedan od glavnih parnera Srbije u postizanju evropskih ekoloških standarda i rešavanju najznačajnih pitanja u oblasti zaštite životne sredine. Trivan je dodao da je u Briselu ocenjeno da je Srbija izrazila veliku povećenost, brzinu u izradi Pregovaračke pozicije i dostavila kvalitetan dokument koji je dobar osnov za dalji proces priprema za otvaranje Poglavlja 27. „Ministarstvo više nego ozbiljno pristupa ovom zadatku, jer smatramo da je on životno važan za Srbiju. Ta posvećenost je prepoznata, i zato smo dobili tako dobre početne uslove za pregovaranje, te očekujem da taj broj prelaznih perioda bude i moguć”, istakao je ministar, i zaključio da će novi period relizacije programa ENVAP 3 na temelju duboke i prijateljske saradnje sa Švedskom, pomoći da Srbija bude uspešna u tom procesu.
Jan Lundin je naglasio da Švedska ulaže dva miliona evra godišnje u ekološku reformu u Srbiji, što je čini stabilnim i najvećim bilateralnim partnerom naše zemlje u ovoj oblasti. Ambasador je ocenio da izrada Pregovaračke pozicije Srbije u oblasti zaštite životne sredine i njeno blagovremeno dostavljanje Briselu predstavlja veliki uspeh, i izrazio očekivanje da će se ovakav rad nastaviti istim tempom i ubuduće. Ambasador je ukazao da će Švedska nastaviti saradnju sa Srbijom u ovoj oblasti „jer je to u našem interesu, interesu Srbije i interesu EU”, i zaključio, „ako budemo radili kao što smo do sada radili sa Ministarstvom, biće to uspešan i radostan proces koji će doneti mnogo novih radnih mesta”.
U okviru projekta ENVAP 3 koji je započet 2016. godine, podržana je izrada Pregovaračke pozicije za Poglavlje 27, koja je početkom godine uspešno završena i nakon usvajanja na sednici Vlade januara ove godine, dostavljena Savetu Evropske unije na dalje razmatranje. U aktivnostima koje su realizovane u okviru projekta bilo je uključeno više od 3.000 različitih učesnika, od predstavnika ministarstava i institucija, do nevladinog sektora i lokalnih zajednica. Ovaj kompleksni dokument, u čijoj je izradi tokom više od dve godine učestvovalo 28 institucija i preko 150 ljudi, sadrži strateška dokumenta iz oblasti ključnih za kvalitet i zaštitu životne sredine. Švedska je za proteklih devet godina u okviru ENVAP projekta uložila 4,5 miliona evra kako bi podržala napore Vlade Republike Srbije u pogledu pripreme za jedno od najzahtevnijih pregovaračkih poglavlja.

E. E.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *