Ekologija

Naš tim studenata ponovo u finalu takmičenja iz energetske elektronike

H-Bridges Tim studenata sa Elektrotehničkog fakulteta, Univerziteta u Beogradu, ponovo se plasirao u finalnu fazu najvećeg svetskog univerzitetskog IEEE takmičenja u oblasti energetske elektronike, International Future Energy Challenge 2024 (IFEC2024). Ovo takmičenje, koje se održava pod pokroviteljstvom IEEE svetske asocijacije inženjera elektrotehnike okuplja timove sa najprestižnijih univerziteta iz celog sveta.
Takmičenje je jedinstveno po tome što studenti moraju samostalno raditi na svim aspektima projekta, od razvoja i realizacije idejnog rešenja do obezbeđivanja svih potrebnih finansijskih sredstava i materijalnih resursa.
Ovogodišnji zadatak je stereo audio pojačavač klase D, snage 400W sa dva stereo i jednim subwoofer kanalom. U poređenju sa konvencionalnim pojačavačima, prednost ovakvog uređaja je poboljšana energetska efikasnost, bolji kvalitet zvuka i frekvencijski raspon, kao i smanjenje težine. Pristup H-Bridges tima se ogleda u potpunoj digitalnoj implementaciji koja smanjuje veličinu i olakšava komunikaciju sa korisnikom.
Prototip koji je predstavljen u polufinalu već ispunjava specifične tehničke zahteve za finale, a veštine prezentovanja predstavnika tima dobile su posebne pohvale sudija. Komentar je bio da srpski tim poseduje izuzetno kritičko razmišljanje, što dodatno doprinosi konkurentnosti u predstojećem delu takmičenja.
Polufinale takmičenja održano je 25. februara u Los Anđelesu u okviru najveće svetske konferencije primenjene energetske elektronike – Applied Power Electronics Conference. U jakoj konkurenciji, tim Elektrotehničkog fakulteta obezbedio je plasman u finale takmičenja, koje će se održati u julu mesecu. Finale se održava u Ostinu na Teksas univerzitetu, gde će se H-Bridges tim takmičiti sa još 6 timova:

  • Nanjing University of Aeronautics and Astronautics(Kina)
  • National Taipei University of Technology(Tajvan)
  • Reutlingen University(Nemačka)
  • The University of Texas at Dallas(SAD)
  • University of Kassel(Nemačka)
  • Utah State University(SAD)

Za više informacija o timu možete posetiti njihov sajt https://h-bridges.etf.bg.ac.rs/, kao i
društvene mreže:
Facebook
Instagram
LinkedIn

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *