Kompanije

Pravi primer cirkularne ekonomije u praksi

Kako uskladiti ekonomski rast sa zaštitom životne sredine, imajući u vidu ograničenost prirodnih resursa koji su nam na raspolaganju? Odgovor na ovo pitanje daje cirkularna ekonomija kao suprotnost preovlađujućem modelu koji se oslanja na princip „uzmi, iskoristi, baci“. U „kružnoj“ ekonomiji potencira se ponovna upotreba proizvoda i efikasnije korišćenje materijala i resursa.

Dobar primer kako navedeno izgleda u praksi je nova Nestlé fabrika koja je nedavno otvorena u Surčinu. Cirkularni model primenjen je već u izgradnji upotrebom izolacionih eko-panela od reciklirane ambalaže Nestlé supa i majoneza.

U modernom objektu proizvodiće se hrana na biljnoj bazi, koja se takođe uklapa u model poslovanja koji dugoročno podržava dobrobit ljudi i planete. U pitanju je asortiman brenda GARDEN GOURMET koji prati trendove u ishrani, nudeći potrošačima nutritivno bogate obroke na bazi soje, pšenice i raznih vrsta povrća.

I ostale prakse koje kompanija Nestlé primenjuje pokazuju kako se cirkularna ekonomija može integrisati u modernu prehrambenu proizvodnju. Fabrika koristi najsavremenije proizvodne tehnologije, obnovljivu energiju, upravljanje otpadom sa ciljem da se optimizuje efikasnost, a uticaj na životnu sredinu svede na minimum.

Nestlé je jedan od najambicioznijih lokalnih ciljeva – ,,Zero Waste to Landfill” postigao 2019. godine, postavši tako kompanija sa prvom fabrikom u Srbiji koja je prestala da odlaže otpad na deponije, a ovaj cilj nastavlja da sledi i nova fabrika. Takođe, kompanija je uložila u najmodernije postrojenje za preradu otpadnih voda, te zahvaljujući ovom postrojenju otpadne vode iz proizvodnih procesa obe fabrike se prerađuju, vraćajući čistu vodu u srpsku prirodu. Napredni sistemi za tretman vode čuvaju ovaj dragoceni resurs u skladu sa održivim praksama, a struja koja se koristi dolazi iz obnovljivih izvora.

Na ovaj način Nestlé donosi investicije i inovacije na srpsko tržište, unapređujući lokalnu ekonomiju i prehrambenu industriju, i napreduje ka globalnom cilju da do 2050. godine dostigne nulte emisije gasova staklene bašte u svim poslovnim operacijama.

Renata Matusinović, izvršna direktorka kategorije hrane za Nestlé jugoistočno evropsko tržište

„Ponosni smo na naš brend GARDEN GOURMET koji odražava viziju kompanije Nestlé o održivoj proizvodnji hrane koja je dobra za ljude i planetu. Potrošačima nudimo dodatne opcije da uživaju u hranljivim i ukusnim obrocima na biljnoj bazi, koji mogu biti i odlična alternativa u danima posta. Čvrsto verujemo da budućnost proizvodnje hrane leži u rukama onih kojima su prioritet održivost, inovativnost i principi cirkularne ekonomije“, kaže Renata Matusinović, izvršna direktorka kategorije hrane za Nestlé jugoistočno evropsko tržište.

Nova fabrika se prostire na 18.440 kvadratnih metara i zapošljava 220 ljudi. U pitanju je investicija od 80 miliona švajcarskih franaka, realizovana bez državnih subvencija, a daće značajan doprinos izvozu budući da je najveći deo proizvodnje namenjen evropskim zemljama.

Posebno je značajna i za domaće poljoprivrednike, jer Nestlé korišćenjem lokalnih sastojaka dodatno osnažuje lokalne proizvođače soje. Šireći svoj program regenerativne poljoprivrede u Srbiji, kompanija je 2022. godine uspostavila partnerstvo sa lokalnim dobavljačem sojinog proteina u Srbiji i njegovim poljoprivrednicima kako bi oni prešli na održivije poljoprivredne prakse.

U okviru globalnog projekta regenerativne poljoprivrede kompanije Nestlé, Srbija je postala regionalni pionir u primeni ovih regenerativnih praksi. Za Nestlé je to način da zajedno sa lokalnom zajednicom doprinese borbi protiv klimatskih promena, čime brine o životnoj sredini gradeći održivu budućnost.

O kompaniji

Nestlé je svetski lider u proizvodnji hrane i pića, sa tradicijom dužom od 150 godina i više od milijardu prodatih porcija dnevno. Prodaja kompanije za 2022. godinu iznosi 94,4 milijarde švajcarskih franaka. Nestlé u Srbiji posluje već 18 godina, sa proizvodnjom u Surčinu i zapošljava više od 700 ljudi. Nestlé Surčin proizvodi asortiman brendova C, MAGGI, THOMY i Nestlé Professional, i prva je prehrambena fabrika u Srbiji koja je postigla Zero Waste to Landfill cilj, što znači da ni gram otpada iz fabrike ne završava na komunalnim deponijama. Srpska Nestlé fabrika od 2021. godine poseduje zvanični sertifikat Privredne komore Srbije za sprovođenje dualnog obrazovanja. Kompanija u Srbiji 12 godina sprovodi ZdravoRastimo projekat, sa ciljem da decu osnovnoškolskog uzrasta edukuje o osnovnim postulatima pravilne ishrane i redovne fizičke aktivnosti, a kroz projekat je do sada prošlo više od 120.000 dece. Donacije hrane ugroženim grupama jedna su od najvažnijih aktivnosti kompanije, a samo u 2022. godini donirani su proizvodi u vrednosti od oko 45 miliona dinara. Nestlé je 2021. godine uključio i dobavljače iz Srbije u svoj globalni projekat regenerativne poljoprivrede, koji za cilj ima očuvanje i obnavljanje poljoprivrednog zemljišta i njegovog ekosistema. Početna investicija od 140.000 švajcarskih franaka obuhvatila je dve srpske kompanije, glavne dobavljače sirovina za portfolio brenda C, na čelu sa poznatim Začinom C.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *