Zelena ekonomija

Najuspešniji zeleni startapovi

Budući da zelena ekonomija obuhvata gotovo sve aspekte života i privrede, teško da i jedan novi biznis može da ostane van njenih okvira. ECOSTAR je odabrao osam start-upova koji su učestvovali na akceleratoru u italijanskom gradu Padovi…

 

Kada su pre dvadesetak godina započinjali studiranje, budući inženjeri, arhitekte, turizmolozi… sigurno nisu imali pojma da će jedna od ključnih stavki njihovog učenja, a kasnije i rada, biti održivost. I ne samo to! Pored ekonomske i ekološke komponente, nikako ne sme da se zaboravi ni socijalna. Sve ovo doprinosi stvaranju društva senzitivnog na zaštitu životne sredine i generiše društvene promene koje doprinose poboljšanju uslova života. Možda je jedan od najboljih primera za to „zelena radna mesta” koja su „preživela” recesiju 2008. godine i u velikoj meri doprinela da se privreda – bar u Zapadnom svetu – vrati na „zelenu granu”.
Glavni pokretač zelene ekonomije svakako su start-upovi – ideje koje dolaze iz privatnog sektora, od malih privrednika sa skromnim početnim kapitalom. Predstavljamo vam neke od najuspešnijih svetskih firmi koje se temelje na „zelenoj ekonomiji”. Jedno istraživanje procenjuje da je „ekološka renesansa” u SAD vredna 25 milijardi dolara (godišnjeg prometa), te da direktno zapošljava 126.000 ljudi i indirektno podržava 95.000 radnih mesta – što je više poslova nego seča, rudarenje uglja ili gvožđa i čelika. Globalno istraživanje o preduzećima specijalizovanim za pošumljavanje i sadnju stabala otkrilo je da neke kompanije beleže rast prihoda čak deset puta svake godine.
ECOSTAR je odabrao osam start-upova koji su učestvovali na akceleratoru u italijanskom gradu Padovi. Nagrađeni su finansiranjen, intenzivnin programom mentorstva i obuke i pristup ECOSTAR-ovoj globalnoj mreži investitora i mentora.
1 Central Park Bees (Tanzanija)
Central Park Bees Limited društveno je preduzeće koje partnerima sa malim poljoprivrednicima i pčelarima povećava prihode kroz održivo pčelarstvo pružajući im besplatnu obuku za pčelarstvo, kredite za opremu, usluge proširenja i zagarantovana tržišta koja nude konkurentne cene za med i pčelinji vosak koji proizvode.
2 Crické (Velika Britanija)
Crické je startup prehrambene inovacije sa sedištem u Londonu koji proizvodi i prodaje ekološke i ukusne prehrambene proizvode na bazi insekata. Kombinuje tradicionalne mediteranske recepte sa prahom zrikavaca – odličnim izvorom belančevina, vitamina, minerala i vlakana.
3 Green Charcoal (Uganda)
Green Charcoal koristi odbačena jezgra palmi kako bi izvukao vrednost iz ovog inače izgubljenog resursa. Glavni proizvod dolazi od mlevenja ljuski od kojeg se proizvodi kaloričan briket. Takođe, u procesu proizvodnje nalazi se i odbačeni poljoprivredni otpad poput ljuski kafe, kukuruza i pirinča, od kojih se takođe pravi briket. Ostaci orašastih plodova se melju kako bi se dobile hladno ceđene biljne masti i „kolač” od palminih koštica. Ova firma rešava mnoge probleme svojim „zelenim” pristupom poslovanju, ali glavni fokus je na rešavanju problema nestašice goriva za lokalno stanovništvo.
4 iGreengo (Italija)
iGreengo je platforma za razmenu i poboljšanje otvorenih zelenih površina kroz saradnju s vlasnicima ovih prostora. iGreengo razume suštinske i individualne potrebe prirode i zelenih površina za širu javnost, nudeći nešto jedinstveno, uklanjajući haos nastao od lokalnih žarišta masovnog turizma. iGreengo predlaže iskustveni ili emotivni turizam u kojem se turisti mogu uroniti u prekrasna ekskluzivna mesta.
5 iNergy AgTech (Rumunija)
iNergy AgTech donosi prednosti održivosti i inovativne tehnologije do širokog nivoa, za pametne proizvođače, gradove i zajednice, čineći zdravu hranu i prirodu dostupnom i jeftinijom. Nudi vrednost kroz holistički pristup i kombinaciju proizvoda, omogućujući svima da preuzmu kontrolu i iskoriste svoje useve, staklenike. To znači veću produktivnost za uzgajivače, više zelenila i zdrave hrane u urbanim sredinama – a sve to sa manje ulaganja.
6OBRI Tanzanija (Tanzanija)
Modeliran iza koncepta zadružnih društvenih preduzeća, OBRI Tanzanija je kompanija za preradu jestivih ulja koja sarađuje sa uzgajivačima suncokreta u Tanzaniji kako bi proizvela i isporučila kvalitetna, jeftina ulja za kuvanje potrošačima u Africi uz očuvanje životne sredine.
7 Oxyn (SAD)
Oxyn je blockchain infrastruktura (baza podataka koja se ne nalazi na jednom mestu, već je čine manje baze – blokovi, koje su međusobno digitalno povezani) i kripto valuta vođena ekološkim podsticajima koji se mogu koristiti u svakodnevnom životu. Nudi brzu, sigurnu i niskoenergetsku blockchain tehnologiju koja joj omogućava upravljanje plaćanjem između poduzeća, svesnih potrošača i ekoloških organizacija.
8 Sintala dizajn (Španija)
Sintala Design stvara proizvode od punog drveta bez seče stabala. Kompanija radi sa drvetom koje je sakupljeno od oborenog drveća, obrezivanja i ostataka drugih proizvodnih procesa.

Za priređivanje teksta upotrebljene informacije objavljene na Ecosystem Marketplace

 

Ova publikacija je izrađena uz finansijsku podršku Evropske unije, u okviru projekta GEAR – Zelena ekonomija za razvoj regiona, koji u Srbiji sprovodi Smart kolektiv. Sadržaj publikacije je isključiva odgovornost udruženja Zeleni krug i ni pod kojim se uslovima ne može smatrati da odražava stavove Evropske unije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *