Ekologija

Na Limu će biti manje smeća, ali na obalama ostaje ružno znamenje

Proteklih dana, poplave su ponovo pričinile ogromne materijalne štete u više delova Srbije, istovremeno pokazujući lice i naličje našeg shvatanja životne sredine. Lim je i proteklih godina bio zagađen ogromnim količinama smeća, a sada se pretvorio u plutajuću deponiju koja se pruža sve do brane HE „Potpeć” u Priboju. Tu se svakodnevno izvlači do 25 kamiona raznog smeća. Očekuje se da prekogranični EU projekat, vredan 366.000 evra, komunalnim preduzećima Bijelog Polja i Priboja obezbedi bar osnovna sredstva u borbi protiv zagađenja reke.
Opštine Priboj i Bijelo Polje su potpisale sporazum o međugraničnoj saradnji koji će doprineti zaštiti Lima. Finansiran iz IPA projekata, ovaj program će Bijelom Polju doneti novu opremu, omogućiti efikasniji rad i smanjenje pre svega plastičnog otpada u reci. U Bijelom Polju biće nabavljene i dve barijere za hvatanje i usmeravanje plutajućeg otpada na reci Lim, a Pribojci dobijaju katamaran i dodatna oprema. Cilj je da se uspostavi saradnja u svih devet opština kroz koje teče Lim na svom 220 kilometara dugom putu ka Drini. Četiri su u Crnoj Gori, tri u Srbiji i dve u Bosni i Hercegovini.
Na ovaj način, problem se u suštini neće rešiti, jer će smeće nastaviti da se „sliva” u Lim, niti će rešiti problem otpada koje će se zadržati na granju drveća i šiblja oko reke, kada se voda povuče. Ipak, projekat predstavlja značajan korak u buđenju ekološke svesti kod građana, a za ono ružno znamenje koje već decenimama „krasi” limske obale biće neophodno drugo rešenje.

Izvor: RTS, N1
Foto: RTS video printscreen

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *