Klimatske promene

Mini-COP – odgovor na klimatske izazove

U okviru francuskog predsedavanja EU početkom marta biće organizovana Evropska klimatska konferencija u francuskom gradu Nantu.
Kako je saopšteno na sajtu francuskog predsedavanja, cilj događaja je da se mobiliše Evropa da bi se odgovorilo na klimatske izazove i ispunili još ambiciozniji ciljevi smanjenja emisije štetnih gasova za najmanje 55% do 2030. i postizanja klimatske neutralnosti Evrope, najkasnije do 2050.
Na konferenciji će učestvovati visoki predstavnici članica EU, Evropske komisije i Evropskog parlamenta, kao i istaknute ličnosti iz civilnog društva, naučne zajednice, kompanija i lokalnih vlasti.
Jedan zvaničnik je događaj opisao kao „mini-COP”, a pominje se da će na njemu učestvovati i predsednik COP26 Alok Šarma, kao i izvršna sekretarka Okvirne konvencije UN o klimatskim promenama, ali to još nije potvrđeno. Predstavnici Češke i Švedske, zemalja koje će biti naredne predsedavajuće EU, takođe bi trebalo da se pridruže skupu.
Tokom konferencije 7. i 8. marta biće organizovano niz okruglih stolova i prezentacija u čijem fokusu će biti napori na ublažavanju i prilagođavanju klimatskim promenama, ali se ne očekuje donošenje velikih odluka niti najava.
Istovremeno, u istom gradu, biće održan evropski samit Klimatska šansa, koji će organizovati Udruženje klimatska šansa.
Fokus samita biće na primeni Zelenog dogovora i “izazovima ublažavanja i prilagođavanja klimatskim promenama na evropskom nivou”, saopštili su organizotori.
Na skupu će biti gotovo 300 istaknutih govornika, a prisustvovaće predstanici civilnog društva, udruženja, kompanija i lokalnih vlasti.
Samit će, kako je saopšteno, biti organizovan “u sinergiji sa Evropskom klimatskom konferencijom”.
„Potreban nam je taj dijalog između Evropske komisije, zemalja članica i zajednice ljudi koji svakodnevno prave akcije za smanjenje emisija gasova s efektom staklene bašte”, izjavio je predsednik Udruženja klimatska šansa Ronan Dantek.
Biće održane dve zajedničke plenarne sesije Evropske klimatske konferencije i samita Klimatska šansa. Tema prve sesije biće „Od Glazgova do Šarm El Šeika, od Evropskog zelenog dogovora do teritorijalnih klimatskih akcija”, dok će se druga baviti pitanjem borbe protiv klimatskih promena i pravednom tranzicijom.
Izvor: EURACTIV.com


Projekat „Informisanjem i ozelenjavanjem protiv klimatskih promena” je finansijski podržan od strane Ministarstva zaštite životne sredine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *