Ekologija

Međunarodna konferencija o okeanima

Državni sekretar Ministarstva zaštite životne sredine Ivan Karić učestvovao je u radu Međunarodne konferencije o okeanima: Plava ekonomija, koja je održana od 19. do 21. septembra 2018. godine u Lisabonu, Portugal. Konferencija je okupila predstavnike vlada i stručnjake radi razmene ideja i iskustava o plavoj cirkularnoj ekonomiji, ulozi nauke i privrednih aktivnosti u održivom korišćenju dragocenih resursa okeana.
U okeanima koji pokrivaju 71 posto površine Zemlje nalazi se više od 90 odsto biodiverziteta Planete. Okeani, preko kojih se obavlja više od 80 odsto svetske trgovine, prvenstveni su regulator globalne klime. Istovremeno, ozbiljno su ugroženi prekomernim zagađenjem koje preti ukupnom opstanku živog sveta, konstatovano je na Konferenciji.
Državni sekretar Karić je istakao da je plava cirkularna ekonomija prilika za zemlje u razvoju da na njenim principima unaprede upravljanje vodnim ekosistemima, upravljanje otpadom, što će istovremeno doprineti efikasnijem racionalnijem korišćenju resursa, ekonomskom rastu i povećati zaposlenost. „Plava ekonomija kao ekonomski model održive budućnosti Planete jeste smernica za održivo korišćenje ekosistemskih usluga morskih i slatkovodnih resursa, i predstavlja put za budućnost sveta. Srbija je posvećena realizaciji ciljeva održivog razvoja, što se ogleda u našem delovanju u cilju zaštite životne sredine i privrženosti obavezama koje se tiču pristupanja EU, međunarodnim ugovorima i sporazumima. Duboko verujemo da se ekološkoj dimenziji u okviru Agende do 2030 mora pristupiti uz svest o potrebama pojedinačnih zemalja, uz promovisanje jakog naučno-političkog sistema povezivanja, jačanje kapaciteta, tehnološku podršku i obezbeđivanje sigurnih i stabilnih izvora finansiranja“, istakao je Karić.
„Srbija ulaže resurse u razvoj koncepta cirkularne ekonomije kroz povećanje institucionalnog kapaciteta za podršku takvom razvoju, podizanje društvenog kapaciteta i promenu privrednog sistema ka čistijoj, cirkularnoj ekonomiji, s planom da do 2035. godine taj način privređivanja postane dominantna paradigma poslovanja u Srbiji sa kojom se ona približava svetskim trendovima“, zaključio je.
Na Međunarodnoj konferenciji, učesnici su usvojili Deklaraciju kao izraz zajedničkih opredeljenja i osnov za dalje akcije vezano za plavu cirkularnu ekonomiju u cilju očuvanja okeana, nosioca života Planete.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *