Ostalo

Koje se mere adaptacije na klimatske promene sprovode u Srbiji

U okviru Nedelje klimatske diplomatije, u EU info centru održana je radionica „Adaptacija na klimatske promene u prioritetnim sektorima“ u organizaciji Ministarstva zaštite životne sredine uz podršku EU IPA projekta Strategija klimatskih promena sa akcionim planom.
Klimatska akcija je globalna. Evropska unija je veoma ozbiljna i posvećena u toj oblasti, i izdvaja znatna sredstva za borbu protiv klimatskih promena. Od 2013. godine, postoji EU Strategija prilagožavanja klimatskim promenama koju je do sada prihvatilo 25 zemalja članica koje imaju svoje strageije, rekao je Antoan Avinjon iz Delegacije EU u Srbiji u uvodnom obraćanju učesnicima.
Akcije prilagođavanja na klimatske promene moraju da budu sprovedene na lokalnom, nacionalnom i globalnom nivou, istakao je on.
Avinjon je naveo da mere prilagođavanja na klimatske promene predstavljaju drugi važan deo klimatske akcije, a istakao je da je još jedan instrument Evropske unije i Globalni savez gradonačelnika za klimu i energiju na lokalnom nivou, u okviru koga je 100 gradova iz EU.
Predstavnica Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) Ljubinka Kaluđerović rekla je da je SKGO napisao priručnik za izradu lokalnih planova adaptacije na klimatske promene i da je za pilot opštinu izabrana Opština Bečej, nakon čijih iskustava će priručnik biti prilagođen i završen.
Radionica je okupila predstavnike iz različitih sektora i organizacija – od ministarstava preko fakulteta do nevladinih organizacija. Matej Gasperič predstavio je aktivnosti u okviru projekta „Strategija klimatskih promena sa Akcionim planom“, a o klimatskim promenama u Srbiji govorio je profesor Fizičkog fakulteta u Beogradu Vladimir Đurđević. Opcije prilagođavanja u oblastima poljoprivrede, hirdologije i vodnih resusra, kao i šumarstva, predstavili su univerzitetski profesori.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *