Ekologija

Malo para, još manje muzike

“Malo para, još manje muzike”, naziv je godišnjeg izveštaja o napretku Srbije u pripremama za pregovore o članstvu u Evropskoj uniji u oblasti zaštite životne sredine i klimatskih promena, koji je danas predstavila Koalicija 27 – grupa organizacija civilnog društva posvećenih praćenju priprema za otvaranje poglavlja 27 pregovora o članstvu.
Izveštaj analizira napredak u zakonodavstvu, zaštiti kvaliteta vazduha, vode, upravljanje otpadom, hemikalijama, zaštiti prirode, u oblastima buke, šumarstva i klimatskih promena i to kroz prizmu finansiranja, koje se ocenjuje kao neadekvatno potrebama, često nenamenski ali i nedovoljno korišćeno, budući da i mali obim dostupnih sredstava ostaje neinvestiran.
Izveštaj anazira napredak u periodu od marta 2018. do februara 2019. godine. Pregovaračko poglavlje 27, uprkos najavama, nije otvoreno. U oblasti zakonodavstva i implementacije ostvaren je mali pomak. Međutim, mnogo toga nije realizovano. Strategija kvaliteta vazduha još nije usvojena, kao ni strategija zaštite prirode, dok zakon o klimatskim promenama još nije prošao skupštinsku proceduru za usvajanje.
Sredstva izdvojena budžetom za 2018. godinu za zaštitu životne sredine i ublažavanje klimatskih promena daleko su od dovoljnih ali zabrinjava činjenica da je Ministarstvo zaštite životne sredine realizovalo malo više od polovine predviđenih sredstava za rad. Ako se tome doda i činjenica da Zeleni fond još uvek nije operativan, kao i ukidanje namenskog karaktera sredstava prikupljenih na osnovu naknade za zaštitu životne sredine, ostaje utisak da životna sredina (i dalje) nije prioritet Vlade Republike Srbije.
Izveštaj je predstavljen na panel dikusiji u kojoj su učestvovali Mirjana Jovanović, menadžerka projekata Energija, klima i životna sredina Beogradske otvorene škole (Koalicija 27), Simon Ilse, direktor kancelarije Fondacije “Hajnrih Bel” u Srbiji i Milica Damnjanović Zantvort, “Petkom za budućnost”.
Koaliciju 27 osnovale su 2014. godine organizacije civilnog društva prvenstveno radi praćenja i doprinosa pregovorima u Poglavlju 27. Izveštaj je zajedno pripremilo osam članica Koalicije 27: Alternativa za bezbednije hemikalije, Beogradska otvorena škola, Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, Mreža za klimatske akcije Evrope (CAN Europe), Centar za unapređenje životne sredine, Inženjeri zaštite životne sredine, Mladi istraživači Srbije i Svetski fond za prirodu (WWF), kao i RES fondacija.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *