Bačka Topola

Stižu bolji dani za pčelare Bačke Topole

Značajne novine će olakšati aktivnosti pre svega proizvođača meda…

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović krajem marta posetio je Bačku Topolu i najavio nekoliko značajnih novina koje će u budućnosti olakšati aktivnosti pre svega proizvođača meda.
– Krećemo sa izradom Pravilnika za registraciju pčelarskih vozila, koja će se u skladu sa tim novim pravilima, na svim putevima u Srbiji, kretati pod potpuno drugačijim, sigurnijim uslovima – kazao je ministar Nedimović i najavio još jednu značajnu novinu. Reč je o e-agraru, novoj platformi za agrarno plaćanje, putem koje će se i podnošenje zahteva za subvencije, dobijanje rešenja za korišćenje, kao i isplata subvencija, isključivo vršiti elektronskim putem. Stari model i dalje će biti u primeni, kazao je Nedimović, ali se očekuje da će ovu mogućnost koristiti veliki broj proizvođača, s obzirom da permanentno rade na ličnoj edukaciji.
Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, kao i poljoprivredne proizvođače u ovoj godini čeka i aktivnost na iznalaženju načina za nabavku subvencionisanog goriva za selidbu pčelinjih društava, ali i velika marketinška bitka protiv nelegalnih proizvođača meda, izričit je bio ministar Nedimović.
Domaćinima posete, članovima Opštinskog udruženja pčelara Bačke Topole i predsedniku Mirku Spasojeviću, ministar poljoprivrede obećao je pomoć i zaštitu kod trovanja pčelinjih društava putem zakonskih regulativa i kako je rekao, nema boljeg mesta za najavu takve aktivnosti Ministartstva od Bačke Topole, čiji su proizvođači u septembru 2017. godine zbog trovanja pčela pretrpeli veliku štetu i gubitak, saniran upravo uz pomoć i razumevanje Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.
Počela rekonstrukcija sistema daljinskog grejanja
JP „Komgrad” započelo je 16. aprila realizaciju projekta rekonstrukcije sistema na daljinsko grejanje – gasifikacijom dela stambenih zgrada u Bačkoj Topoli.
Rešenje dugogodišnjeg problema grejanja stambenih zgrada na mazut rešivo je sprovođenjem radova po javnoj nabavci raspisanoj tokom 2018. godine od strane Javnog preduzeća „Komgrad”. Podrškom osnivača, lokalne samouprave, JP „Komgrad” je potpisao ugovor sa grupom izvođača, Novatherm d.o.o., Energy net d.o.o., Chw Install d.o.o.
Vrednost investicije je 24.400.000 dinara bez PDV-a, odnosno 29.280.000 dinara sa PDV-om. Radovi će trajati 60 dana.
„sPas Bačka Topola” spasava pse lutalice
Na ulicama Bačke Topole postoji mnogo pasa lutalica. Neki od njih su završili na ulici od strane neodgovornog vlasnika, neki su napušteni jer su im vlasnici otišli u inostranstvo, mali broj njih je rođen na ulici, a ima i onih nestašnih koji pobegnu od kuće.
„Cilj stranice fejsbuk stranice „sPas Bačka Topola” je da napravimo što više objava sa slikama pasa viđenih na ulici, kako bi izgubljeni bili vraćeni vlasniku ili napušteni pronašli novi dom. Takođe, pozivamo građane da postavljaju svoje objave ukoliko vide nekog psa ili ukoliko traže svog izgubljenog ljubimca. Zahvaljujući objavama na stranici već smo uspeli da spasemo i sklonimo sa ulice veliki broj pasa. Pozivamo ljude dobre volje da što više dele objave sa stranice i da učestvuju u njenom razvoju i zahvaljujemo se onima koji već sad aktivno dele svaku našu objavu. Takođe molimo građane da, ako su u mogućnosti, nahrane i napoje napuštene životinje, teško se snalaze za hranu i vodu”, poručili su aktivisti fejsbuk stranice „sPas Bačka Topola”.
Poziv na čišćenje okoline Bačkotopolskog jezera
Lokalna samouprava Bačke Topole organizuje prolećno čišćenje šetališta, farbanje klupa i skuplјanje smeća kraj Bačkotopolskog jezera, uz učešće građana, institucija i civilnih organizacija.
„Naš cilј je da se nakon prvomajskog praznika, u duhu prolećnog obnavlјanja prirode, zajedničkom akcijom uredi priobalno šetalište. Građanima se upućuje molba da uređivanje i ulepšavanje obave i ispred svojih kuća”, poručuju iz Opštine Bačka Topola.
Zborno mesto je u petak 10. maja u 14 časova kod vetrenjače. Rukavice, džakovi i sredstva za bojenje su obezbeđeni, a učesnici akcije treba da ponesu sa sobom metle, ašove, grabulјe i makaze za orezivanje.

M. P.

 

Ovaj tekst je nastao u okviru projekta „Bačka Topola – opština ekoloških priča” koji je sufinansiran iz budžeta Opštine Bačka Topola na konkursu za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja u 2019. godini.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *