Ekologija

Konkurs za sanaciju divljih deponija

Ministarstvo zaštite životne sredine raspisalo je javni konkurs za projekte prevencije nelegalnog odlaganja i uklanjanja otpada. Konkurs je namenjen gradovima i opštinama koji mogu da kandiduju projekte, te da uz podršku države rešavaju problem divljih deponija na svojoj teritoriji.

U 2021. godini je, uz podršku Ministarstva, ali i zahvaljujući dobroj saradnji sa lokalnim samoupravama, uklonjeno 500 od ukupno 3.500 smetlišta u Srbiji. Ministarstvo najavljuje da će u tekućoj godini nastaviti da istim tempom čiste širom naše zemlje, a biće pojačane i kontrole, kako jednom očišćene lokacije ne bi ponovo postajale deponije. U tom cilju, Ministarstvo je ove godine obezbedilo ukupno 100 miliona dinara za uklanjanje deponija i postavljanje video nadzora.

Očišćene lokacije, na kojima je prošle godine postavljen video nadzor, povezane su sa nedavno formiranim Ekološkim informacionim centrom, gde administratori Ministarstva prate stanje na terenu. On, takođe, omogućava i da se građani uključe i da na jednostavan način prijave ekološke probleme na koje nailaze u svojim sredinama. Do sada se pokazalo da su najviše prijavljivali upravo divlje deponije.

Konkurs je otvoren do 4. marta 2022. godine. Više informacija i potrebna konkursna dokumentacija dostupni su na sajtu www.ekologija.gov.rs, u odeljku „Konkursi“.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *