Najave događaja

Katamaran za promociju Jegričke i plovnih puteva

Samo dva kilometra severno od centra Opštine Temerin nalazi se Jegrička – dovoljno blizu da je posete svi koji vole kontakt sa prirodom. Najnovija investicija JVP „Vode Vojvodine“, katamaran „Čigra“, kupljen za prevoz turista, omogućiće svima da otkriju čari ovog vojvođanskog bisera i uživaju u lepotama jednog od najinteresantnijih vodotokova kod nas.

VOŽNJA KATAMARANOM UZ PRETHODNU NAJAVU

Katamaran „Čigra“, koji od prošle nedelje plovi u temerinskom delu Jegričke od Info-centra „Jegrička“ do osmatračnice za ptice, nema ustaljeni red vožnje, već se vožnja organizuje uz prethodnu najavu, dan ranije.
Prevoz na relaciji dugoj oko 7 kilometara, za minimalno 6 osoba, pojedinačno košta 310, za grupe od 12 ljudi 280, a za decu i penzionere 250 dinara po osobi.
Kontakt telefon i najave za vožnju katamaranom 021/4881-436 ili 021/4881-427, radnim danima od 07.00 do 15.00 časova. Katamaran je predviđen za prevoz 12 osoba. Promociji, koja je upriličena 27. juna, pored zaposlenih u JVP „Vode Vojvodine“ i opština na čijem se području Jegrička nalazi, prisustvovali su i predstavnici Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine, Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i pokrajinskog Zavoda za zaštitu prirode. Katamaran „Čigra“ koštao je 1,1 milion dinara.

ZAŠTO ČIGRA?

Osmišljavajući ime za naše novo plovilo, došli smo na ideju da kolege iz firme kumuju nazivu ovog katamarana. Svi domišljati i kreativni mogli su da predlože ime, a stručni žiri sačinjen takođe od naših kolega, izabrao je pet najboljih predloga.
U glasanju svih zaposlenih u JVP „Vode Vojvodine za pet najoriginalnijih imena“( ja bih izbacila), Poslednjeg dana našeg konkursa,od pet najoriginalnijih imena, vodila se velika borba između dva predloga i u, slobodno možemo reći foto-finišu, pobedila je Čigra.
Tako je naš katamaran dobio ime po maloj ptici, belobrkoj čigri koja je ujedno i zaštitni znak Parka prirode „Jegrička“ i koja se nalazi na logou ovog zaštićenog područja. Strogo je zaštićena vrsta, a Jegrička je drugo po redu stanište čigre u Srbiji.

Od kada je 2010. godine otvoren Info-centar „Jegrička“, u fokus je stavljena edukacija lokalnog stanovništva, ali i promocije, privlačenje turista i kvalitetnije upravljanje. Od tada je kroz ovaj centar prošlo oko 6 hiljada ljudi, posebno dece. Info-centar Parka prirode „Jegrička“ otvoren je u cilju promocije, privlačenja turista i kvalitetnijeg upravljanja(izbaciti!). Kroz ekološke kampove, međunarodnog i regionalnog karaktera, likovne kolonije i interaktive radionice, organizovane su edukacije pre svega za decu iz vaspitno-obrazovnih ustanova, a svake godine se obeležava, sada već tradicionalna manifestacija „Dani Jegričke“. Od početka rada, kroz ovaj centar je prošlo oko 6 hiljada ljudi, posebno dece.

U poslednjih deset godina, od kada je JVP „Vode Vojvodine“ upravljač nad Parkom prirode „Jegrička“, u ovo prirodno dobro uložena su značajna finansijska sredstva. U proteklom periodu, samo u redovno održavanje korita i obale Jegričke uloženo je oko 70 miliona dinara, a izmuljeno je više od 30 kilometara vodotoka. U saradnji sa naučnim institucijama realizovano je i više projekata i studija.
Od Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine obezbeđeno je dodatnih 14 miliona dinara za izgradnju osmatračnice za ptice, izgradnju edukativno šetnih staza, štampanje propagandnog materijala (publikacije, geografsko-turističke karte, flajeri i posteri), i ostalo.

Zahvaljujući IPA fondovima Evropske unije, za koje smo aplicirali, u Jegričku će u naredne dve godine, biti uloženo još oko 700.000 evra.
Podsećamo da je Prirodno dobro „Jegrička“ zbog svojih prirodnih vrednosti i osobenosti, proglašeno parkom prirode 2005. godine, a upravljač je JVP „Vode Vojvodine“. Pored Parka prirode „Jegrička“, JVP je upravljač i nad zaštićenim područjem „Beljanska bara“ i Spomenikom prirode „Hrast lužnjak“ kod Kumana.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *