Projekti

Kako grad ulaže u EE i OIE

Najznačajniji realizovani projekti iz oblasti EE i OIE u Gradu Novom Sadu su: uvođenje ISEM-a (informacionog sistema energetskog menadžmenta), izgradnja dve visoko efikasne kogeneracije od 10 i 4 MW u okviru JKP „Novosadska toplana”, na javnim objektima automatizovane 423 primarne podstanice (što je oko 177 MW ili 20 % konzuma), na 20 javnih objekata izgrađeni su sistemi koji proizvode energiju iz OIE, u deset osnovnih škola izgrađene su toplotne pumpe (vazduh – voda) sa ukupnom instalisanom snagom 2,6 MW, postavljanje LED uličnih svetiljki, realizovano je više domaćih i međunarodnih projekata iz navedenih oblasti.
Kako navodi Agencija za energetiku Grada Novog Sada, grad je obveznik SEM-a (sistema energetskog menadžmenta) i u tom kontekstu preduzete su određene predradnje kako bi se zadovoljila sva zakonska i podzakonska regulativa, a to je: imenovanje energetskog menadžera na nivou Grada i uvođenje i implementacija ISEM-a. Trenutno je u ovu ISEM bazu uneto 355 javnih objekata (za koje Grad Novi Sad plaća troškove energenata i vode), a trenutno se radi na automatskom prenosu računa od distributera energije i energenata do ISEM baze.
Energetska potrošnja (toplotne energije iz sistema daljinskog grejanja, električne energije i prirodnog gasa) na nivou Grada Novog Sada vodi se u dve baze, prva je LEP (lokalno energetsko planiranje) baza namenjena javnim preduzećima čiji je osnivač Grad, a druga je ISEM baza namenjena isključivo javnim objektima za koje Grad plaća troškove energenata i vode. Ukupni troškovi energenata i vode u javnim objektima za 2018. godinu su iznosili 2,85% budžeta Grada Novog Sada. Što se tiče udela pojedinih energenata i vode u ukupnim troškovima za ove namene, oni su iznosili 42,32% za daljinsko grejanje, 25,56% za električnu energiju, 16,13% za vodu i 15,99% za prirodni gas, sl.
Što se tiče ukupnih investicija u oblasti energetske efikasnosti na objektima javne namene na teritoriji Grada Novog Sada one su u 2018. godini iznosile 1.155.364 €, na osnovu kojih će se godišnje štedeti 1.599.270 kWh/god. finalne energije, uštediće se na umanjenim računima za energente 96.865 €/god. i manje će se emitovati u atmosferu 320 tCO2/god.
Oko 75% domaćinstava (ili 103.609 domaćinstava) koristi daljinsko grejanje kao izvor energije, 20% domaćinstava (ili 32.069 domaćinstava) koristi prorodan gas, a oko 5% domaćinstava koristi električnu energiju i čvrsta goriva (ne postoje tačni podaci o odnosu ova dva izvora energije).

Grad Novi Sad je sufinansirao projekat „Značaj energetske efikasnosti Grada Novog Sada u funkciji zaštite životne sredine i borbe borbe protiv klimatskih promena”.
Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *